Tips voor (pleeg)ouders om verbinding en betrokkenheid met de jeugd te houden

Gepubliceerd op: 26 september 2019

Zowel in haar werk als privé heeft politieagent Nathalie veel met jeugd te maken. Betrokkenheid is een belangrijke sleutel om verbinding te houden. Nathalie geeft 4 hele praktische tips hoe je dat kunt aanpakken. 

1. Weet wat je kind doet
“Tegenwoordig moet je je als ouder eigenlijk niet meer afvragen: hoe was het op school, maar hoe was het op het internet. Daar gebeurt het. Je hebt heel veel jeugdgroepen die elkaar online weten te vinden en dat is minder zichtbaar. De politie wil graag zichtbaar zijn. In diverse wijken zijn we regelmatig in gesprek met ouders en praten we met elkaar over diverse onderwerpen. Door in gesprek te gaan maak je elkaar wijzer. Je moet een beetje mee gaan met de tijd. Kijk mee met je kind als het een game speelt of een filmpje kijkt."

2. Stel zelf de telefoon in
"Als je een telefoon geeft aan je kind, zorg dat je de telefoon zelf ingesteld hebt. Zorg dat je al vast een app hebt geïnstalleerd dat je altijd ziet waar je kind is. En zorg ervoor dat je een eigen vingerafdruk of code ook ingevoerd hebt, zodat je altijd in de telefoon kan. Dan denkt je misschien: dit is een schending van de privacy, maar je biedt ook bescherming. En ik vind als ouder dat de veiligheid toch belangrijker. Je moet zicht houden op wat je kind doet. Kinderen krijgen op hun 10e al een telefoon. Dan moet je toch een kindvriendelijke omgeving kunnen bieden op de telefoon. Installeer minimaal een app dat ze geen grove dingen kunnen bekijken. Want ook dat heeft invloed op je kind. Ik spreek ouders die geen grip hebben op dat hun kind dag en nacht aan het appen is. Hoe kun je dat vormgeven? Met tien jaar heb je hele andere afspraken met een kind, als met een kind van 13 of 16. Wees vanaf het begin heel duidelijk. Bijvoorbeeld: je mag de telefoon alleen gebruiken in de woonkamer. Dan heb je er meer zicht op, kun je meekijken, houd je de controle over wat er gebeurt en zijn ze ook ’s nachts niet in de weer."

3. Blijf praten
"Ik merk dat het bij pubers vaker misgaat en het gesprek er niet meer is, ook omdat de werelden zo van elkaar vervreemd zijn. Maak je kind wereldwijs en leg uit wat er speelt onder jongeren, over andere culturen, enzovoort."

4. Doe samen activiteiten
"Ontdek wat er speelt bij jouw kind. Kijk bijvoorbeeld samen films over moeilijkere thema’s. De Nederlandse films van met name Carry Slee gaan over onderwerpen waar kinderen op een toegankelijke manier iets wordt bijgebracht.”

Lees het hele interview van Nathalie en haar affiniteit met pleegzorg: "In die 18 jaar heb ik ook te maken gehad met uithuisplaatsing van kinderen. Vanuit een jeugdhulporganisatie werd de politie dan meegevraagd. Maar soms kwamen er bij de politie meldingen binnen. Als je dan op bezoek ging kon het zijn dat je dacht: dit kan niet. Hier moet actie op komen. En vaak zat ik apart met de kinderen totdat de jeugdinstantie (crisisopvang) kwam om het over te nemen. Je moet de kinderen afleiden en vermaken. Dan dacht ik: Wat zijn dit toch leuke kinderen zeg. Zij kunnen er ook niets aan doen.” 


Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.