Financiën bij residenties

Binnen de residenties van Jeugdformaat willen we voorkomen dat jongeren na onze hulp in een ‘financieel gat’ vallen. We willen we jongeren en ouders/verzorger (zo nodig) financieel wegwijs maken, zodat zij zelfstandig en zelfredzaam worden. Zo zorgen we voor een gezond financieel leefklimaat, waarbij jongeren zich onafhankelijk en gesteund voelen door ouders en hun sociale netwerk.

Inventarisatiegesprek
Voordat je bij ons komt, vullen we samen met jou en je ouders een inventarisatieformulier in. Dit formulier geeft een beeld van jouw financiële situatie. We kijken naar je inkomsten en uitgaven. Ook kijken we naar wat jouw ouders/verzorgers kunnen, willen of horen te betalen. Zo wordt duidelijk of jij jezelf (met behulp van anderen) financieel kan redden.

Financieel plan
Zijn jouw uitgaven hoger dan je inkomsten en kunnen jouw ouders (of anderen) je hier niet bij helpen, dan ben je nog niet zelfredzaam. Daarom maken we een financieel plan, waarin de inkomsten en uitgaven van zowel jou als je ouders staan. In dit plan stellen we samen doelen op waar je naar toe werkt. Bijvoorbeeld het afbetalen van je schuld, of het sparen voor een nieuwe fiets. Stap voor stap maken we jou en je verzorgers/ouders (zo nodig) financieel wegwijs.

Voorliggende voorzieningen
Heb je geen contact meer met je ouders. Of kunnen je ouders jou (tijdelijk) financieel niet ondersteunen. Dan kijken we samen naar de voorliggende voorzieningen. Er zijn veel instanties die jou financieel kunnen ondersteunen. En er zijn fondsen die we kunnen aanschrijven. Dit zorgt vaak voor een financiële verlichting.

Hulp op maat
Er kunnen zich ook uitzonderlijke situaties voordoen, waarbij Jeugdformaat je eenmalig/tijdelijk financieel ondersteunt, om te voorkomen dat je vastloopt in je ontwikkeling. Samen doen we dan een verzoek tot eenmalige/tijdelijke uitkering van Jeugdformaat.

Financiën bij residenties: Zelfredzaam? Hoe dan?

Wegwijzer voorliggende voorzieningen
Als ouders/verzorgers tijdelijk niet kunnen voorzien in de basiszorg voor hun kind, zijn er organisaties om op terug te vallen. Hieronder staan diverse mogelijkheden.

Nibud: Een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens, zowel voor particulieren als professionals, onderwerpen o.a. zakgeld, toeslagen, sparen, pensioen, budgetcoaching, woonlasten, koopkracht of schulden. Op de site zijn o.a. handige lijstjes te downloaden.

Wijzer in geldzaken: Een initiatief van het ministerie van Financiën. De website deelt informatie over financiële kwesties in verschillende situaties, zoals bij kinderen, schulden, scheiding etc. Op de site zijn o.a. digitale huishoudboekjes te downloaden.

Recht op geld: Hier kun je door een eenvoudige test over je situatie in te vullen, zien waar je mogelijk recht op hebt en bij welke instantie je daarvoor moet zijn. Daarnaast is er informatie te vinden op thema’s, zoals belastingen, besparen, studie en werk.

Toeslagen Belastingdienst: Afhankelijk van inkomen kun je in aanmerking komen voor een toeslag van de belastingdienst. Het gaat om een tegemoetkoming in de kosten van huur, zorgverzekering, kinderopvang en/of kindgebonden kosten. Op de site kun je direct met je inkomensgegevens en bijvoorbeeld huurbedrag uitrekenen of je in aanmerking komt voor de toeslag. Let op: voor het regelen van toeslagen is een DigiD vereist.

Sociale Verzekeringsbank (SVB): Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Wonen of werken de ouders in Nederland en hebben zij kinderen jonger dan 18 jaar, dan krijgen zij waarschijnlijk kinderbijslag. Zij krijgen de kinderbijslag van de SVB. Als het kind ergens anders gaat wonen, moeten ouders deze wijziging zo snel mogelijk doorgeven aan SVB en kunnen ouders nog kinderbijslag krijgen voor dit kind. Dit kan als ouders minstens € 422 per kwartaal betalen voor het onderhoud van het kind. De SVB kan vragen om aan te tonen hoeveel ouders aan het onderhoud van het kind bijdragen. Onderhoudskosten zijn bijvoorbeeld huisvesting, een bijdrage aan de instelling waar het kind woont, kleding en schoenen, vakantie, vervoer van het kind en de kosten die ouders maken om het kind te bezoeken, verzekeringen, studiekosten, schoolgeld, kosten voor verjaardagen, contributies voor verenigingen en zakgeld. Het SVB vraagt ouders om een overzicht van de uitgaven. Vanaf het moment dat het kind ergens anders gaat wonen, houden ouders een heel kwartaal bij welke kosten zij voor het kind maken. Uitgaven die ouders in één keer voor een heel jaar betalen, tellen ook mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoolgeld. Voor het overzicht deel je dan het jaarbedrag door vier. Ouders hoeven geen rekeningen mee te sturen. Alleen als ouders erg veel uitgaven hebben of als er iets bijzonders aan de hand is, vraagt de SVB om bewijsstukken. De SVB herhaalt het onderzoek naar de onderhoudskosten één keer per jaar.

Toeslagen Belastingdienst: Om kindgebonden budget te krijgen, moeten ouders (toeslagpartners) aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Ouders hebben 1 of meer kinderen die jonger zijn dan 18 jaar.
  • Ouders krijgen kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
  • Het gezamenlijke inkomen van de ouders is niet te hoog. Het hangt van het aantal kinderen af welke inkomensgrens voor geldt.
  • Ouders hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Het gezamenlijke vermogen van de ouders is niet te hoog.

Kindgebonden budget hoeven ouders meestal niet zelf aan te vragen. Zij krijgen vanzelf bericht als er volgens de Belastingdienst recht op is. Krijgen ouders geen bericht en denken zij er wel recht op te hebben? Dan kunnen zij het zelf aanvragen met Mijn toeslagen. Aan de hand van een proefberekening is te zien hoeveel je krijgt.

Kindgebonden budget 2020: dit verandert er.

Bijzondere kosten Jeugdbescherming: Wanneer er sprake is van een ondertoezichtstelling van (een van de) kinderen en ouders zijn niet in staat bepaalde kosten te betalen, dan is er de mogelijkheid dat de Gecertificeerde Instelling bijzondere kosten kan vergoeden.

Rijksoverheid: Bijzondere bijstand is bedoeld voor bijzondere noodzakelijke kosten die niet via een andere regeling vergoed worden, bijvoorbeeld kosten in verband met ziekte, een verhuizing of echtscheiding. Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld.
  • Je woont en verblijft in Nederland.
  • Je hebt onvoldoende inkomen en vermogen om de kosten zelf te betalen.
  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Jouw kosten moeten aantoonbaar onvoorzien en nodig zijn.
  • Je hebt kosten door bijzondere of dringende omstandigheden.
  • De vergoeding van de kosten kan niet op een andere manier.

Sam&: Gezinnen met kinderen tussen 0 en 18 met een laag inkomen kunnen hulp vragen aan de gemeente. Gemeenten kunnen extra ondersteuning geven aan gezinnen met kinderen, bijvoorbeeld met een kindpakket. Dit is een pakket met de meest noodzakelijke behoeften voor kinderen om extra's mee te kunnen doen. Bijvoorbeeld vouchers voor kleding en zwemlessen. Via deze site kunnen zowel ouders als professionals een aanvraag indienen.

Ooievaarspas: Met de Ooievaarspas krijgen gezinnen met een laag inkomen korting op allerlei activiteiten zoals sport, cultuur, cursussen en dagtochten.

Leergeld: Leergeld richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen, door deze kinderen weer mee te laten doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.

Delftpas: Met de Delftpas kun je meer dan 750 leuke dingen doen, gratis of met korting. Iedereen kan een Delftpas kopen. Ook als je niet in Delft woont.

ZoetermeerPas: De ZoetermeerPas is een pas voor mensen/gezinnen met een laag inkomen. De pas geeft korting op sportieve, leerzame en culturele activiteiten.

Regeling maatschappelijke participatie: Inwoners van Voorschoten en Wassenaar met een laag inkomen kunnen een tegemoetkoming krijgen om deel te nemen aan sociale, culturele en sportieve activiteiten.

Het Juridisch Loket: Geeft gratis advies en beantwoordt juridische vragen over bijvoorbeeld alimentatie, schulden en ontslag. Op de site vind je ook informatie over welke hulp je van je gemeente mag verwachten, zoals schuldhulp en schuldsanering. Daarnaast hebben zij informatie over hoe je zelf dingen op kan pakken d.m.v. voorbeeldbrieven. In veel gemeenten zijn er ook gratis inloopspreekuren.

Uit de schulden: Is een website van SchuldHulpMaatje. Een deskundige en betrouwbare vrijwilliger helpt je graag weer op weg met je geldzaken, de hulp is gratis. Via de website kun je een aanvraag doen. Ze zijn in deze regio in ieder geval vertegenwoordigd in de gemeenten Den Haag, Delft, Zoetermeer, Midden-Delfland, Westland en Leidschendam-Voorburg. Daarnaast kun je hulp bij administratie en geldzaken vragen bij een van deze organisaties.

Kompassie: Heeft informatie, kennis en ervaring in huis die ondersteunen bij het maken van keuzes of het aanpakken van lastige situaties op het gebied van behandeling, sociale contacten, wonen,leren, financiën, werken en nazorg. Kom naar het inloopspreekuur voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten (alleen Den Haag).

STEK voor Stad en Kerk: Stek wil mensen stimuleren om zich met elkaar te verbinden en elkaar te beschermen, elkaar te versterken en te bezielen. Kom langs bij het inloopspreekuur in centra De Paardenberg en De Oase (alleen in Den Haag).

Vluchtelingenwerk Nederland: Behartigt de belangen van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, vanaf het moment van binnenkomst tot en met de integratie in de Nederlandse samenleving. Kom langs bij het spreekuur. Er is ook een juridisch spreekuur. (specifiek voor vluchtelingen en AMV’s).

Rode Kruis: Vrijwilligers van het Rode Kruis staan klaar voor kwetsbare inwoners van Den Haag en Rijswijk, zodat zij in tijden van nood niet alleen staan. Ze zetten zich in voor noodhulp, evenementenhulp, EHBO-cursussen en projecten waarmee we mensen willen versterken zodat ze zichzelf beter kunnen redden. Kom naar het spreekuur Eerste Hulp bij Administratie (Den Haag – Rijswijk).

Budgetmaatjes070: Ondersteunt inwoners van Den Haag die om welke reden ook in de schulden zijn geraakt en daar uit willen komen.

Samen tegen schulden: Helpt je om samen een route uit te stippelen om de financiën weer op orde te krijgen en schulden te voorkomen of schuldproblemen op te lossen.

Nibud: Schoolgaande kinderen kosten geld. Een computer, de ouderbijdrage, schoolreis, noem maar op. Voor gezinnen met een laag inkomen zijn er verschillende subsidieregelingen. Op de website van Nibud staan verschillende mogelijkheden en wordt direct gelinkt naar de juiste organisatie. Ook voor jongeren vanaf 18 jaar die geen recht hebben op studiefinanciering.

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): Voor mbo, hbo of universiteit is er studiefinanciering. Studiefinanciering moet zelf aangevraagd worden. Er gelden voorwaarden voor leeftijd, nationaliteit en opleiding.

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): Jongeren vanaf 18 jaar die een voltijdopleiding in het voortgezet onderwijs in Nederland volgen, kunnen een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Dit kan zijn vmbo, havo, vwo, mavo, lwoo, praktijkonderwijs, vso (tot 20 jaar) of vavo.

Fondsen voor schoolkosten: Op deze website vind je verschillende fondsen voor ouders die moeite hebben om de schoolkosten van hun kinderen te betalen.

Mondriaan Weerstandsfonds: Dit fonds is bedoeld voor studenten en cursisten die door omstandigheden de kosten van de opleiding niet kunnen betalen. Met een speciaal formulier kun je een mogelijke bijdrage aanvragen.

Jeugdfonds Sport & Cultuur: betalen het lesgeld/contributie voor de sportclub, muziekles, hiphop klas, tekenles, leren rappen of DJ-en. Zodat alle kinderen kunnen ontdekken wat ze leuk vinden, de kans krijgen nieuwe vriendschappen te sluiten, kortom: hun leefwereld te vergroten.

Voedselbanken regio Haaglanden: Mensen die door omstandigheden onder de armoedegrens leven worden van extra voeding te voorzien. De aanvraag kan via de website gedaan worden en criteria zijn helder beschreven.

Stichting KledingBank Den Haag: Helpt mensen met een minimuminkomen of in financiële moeilijkheden aan gebruikte, leuke kleding. Ook loonbeslag wordt geaccepteerd voor inschrijving.

Kledingbank MEVE: Verzamelt goed bruikbare, gebruikte kleding in en geven dit door aan mensen met een laag inkomen en/of financiële problemen.

Kledingbank 'De Buurvrouw': Wil ervoor zorgen dat mensen met een minimaal inkomen in Delft en omgeving kunnen profiteren van de welvaart van andere mensen in de stad Delft en omgeving. Door allereerst kleding en textiel in te zamelen. En deze later weer te verdelen onder de mensen die het nodig hebben.

Gratis af te halen: Is dé marktplaats voor gratis tweedehands spullen.

Gratis Op Te Halen: Is er om het hergebruiken van spullen te stimuleren door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Hier vind je gratis producten.

Gratis Afhalen: Is ontstaan door het idee om geld te besparen in tijden waarin huishoudens het financieel moeilijk hebben. Niet alleen om geld te besparen, maar ook om verstandig met ons milieu om te gaan. We hebben allemaal producten en spullen waar we weinig of haast niks mee doen. Gooi spullen niet zomaar weg, want er zijn altijd mensen die het goed kunnen hergebruiken.

Weggeefhoek: Website met gratis tweedehands spullen.

Meerkosten.nl: Leven met een ziekte of beperking levert vaak meerkosten op. Daarom is er – naast de aftrek van zorgkosten en weekenduitgaven – nog een aantal regelingen voor inkomensondersteuning waar je een beroep op kunt doen. Op deze site vind je een overzicht.

Nibud: Naast de keuze welke opleiding je gaat doen, sta je misschien ook voor de keuze om op kamers te gaan of thuis te blijven wonen. Dan is het handig om eerst na te gaan wat op jezelf wonen eigenlijk kost. Het Nibud geeft informatie over uitgaven voor jongeren om rekening mee te houden.

Wijzer in geldzaken: In de aanloop naar je 18e verjaardag zijn er acht dingen die je als jongere mogelijk moet regelen, zoals DigiD, zorgverzekering en zorgtoeslag en studiefinanciering of tegemoetkoming.

Stichting Urgente Noden Zoetermeer: is er voor alle personen die in Zoetermeer verblijven en die door omstandigheden in een bijzondere noodsituatie zijn geraakt.

Stichting Zorg en Bijstand: biedt via een eigen maatschappelijk werker jaarlijks concrete hulp aan honderden Hagenaars met een besteedbaar inkomen op of onder bijstandsniveau, die door omstandigheden buiten hun schuld in een crisissituatie zijn geraakt.

Sociale Fondsen Den Haag: Ondanks alle goede voorzieningen van onze welvaartsmaatschappij zijn er veel mensen die in een uitzichtloze financiële situatie zijn geraakt. Voor die mensen zet Sociale Fondsen Den Haag zich in. Aan mensen in Den Haag die tussen wal en schip dreigen te vallen bieden wij hulp bij acute financiële nood. Wij helpen als andere loketten gesloten blijven.

Stichting Urgente Noden Delft e.o.: wil dat hulp in nood niet van toeval afhankelijk is. We vinden dat alle inwoners van Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland deel moeten kunnen nemen aan de samenleving en dat niemand buiten de boot mag vallen.

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.