4x nieuwe collega’s over hun eerste ervaringen bij Jeugdformaat: ‘Ik voelde meteen vertrouwen om zelfstandig op pad te gaan’

Gepubliceerd op: 01 februari 2022

Jeugdformaat is de grootste aanbieder van specialistische jeugd- en opvoedhulp in de regio Haaglanden en er werken dan ook bijna 950 medewerkers. Er zijn geregeld vacatures voor verschillende functies. Elke maand start er wel een nieuwe collega. We vroegen vier collega’s die in de afgelopen maanden zijn gestart naar hun eerste ervaringen bij Jeugdformaat.

Zorg en bedrijfsvoering

De 1000 collega’s bij Jeugdformaat zijn verdeeld over zorg en bedrijfsvoering. Zo’n 800 collega’s werken in de zorg. Dit zijn de pedagogisch medewerkers, ambulant hulpverleners, schoolmaatschappelijk werkers en gedragswetenschappers die direct hulp verlenen aan jeugdigen. Zij zijn veel op pad voor het geven van behandelingen, huisbezoeken, begeleidingen en afspraken op bijvoorbeeld scholen. Ongeveer 150 collega’s werken in de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan banen in de zorgadministratie, ICT, financiën, P&O en communicatie. Deze collega’s werken vooral op het hoofdkantoor in Rijswijk, net buiten Den Haag.

Lees ook: Jeugdformaat zoekt ambulant hulpverleners

Gedragswetenschapper Lorena, begonnen in oktober 2021

‘Afgelopen zomer heb ik bij Jeugdformaat gesolliciteerd. Ik kon mij vinden in de systemische, laagdrempelige werkwijze en Haaglanden leek mij een leuk gebied. Toen ik meer hoorde over de afwisselende dagen en de vele kanten die je binnen de organisatie op kan, wist ik zeker dat ik hier aan de slag wilde gaan. Vervolgens ben ik warm ontvangen door mijn enthousiaste en vriendelijke collega’s. Ik ben begonnen met het geven van behandelingen aan kinderen en jongeren op scholen in Den Haag, waarbij ik meteen vertrouwen voelde om zelfstandig op pad te gaan. Omdat ik de regio nog niet kende, geniet ik ervan om op de fiets de verschillende wijken te ontdekken. Ik vind het bijzonder om gezinnen met allerlei achtergronden te leren kennen en hun verhalen te horen. Tegelijkertijd heb ik, naast de vrijheid die ik krijg, een team om mij heen gekregen waarin er veel ruimte is voor reflectie. De andere werknemers komen relaxed en toegankelijk over en willen ondanks hun drukke agenda’s altijd meedenken. Daarnaast zorgen we tussen het werken door voor gezellige momenten met elkaar. Kortom: Jeugdformaat is een fijne werkplek met leuke collega’s en veel variatie!’

Ambulant pedagogisch coach Isaura, begonnen in december 2021

‘Van 2019 tot 2020 heb ik in het laatste jaar van mijn studie stage gelopen bij Jeugdformaat. In deze periode heb ik mogen ervaren wat een bijzondere organisatie Jeugdformaat is. Vanaf het moment dat mijn stage voorbij was wist ik het eigenlijk wel al zeker… ik wil terugkeren bij Jeugdformaat! Ditmaal niet als stagiaire maar als vaste werknemer. En dat is mij gelukt, als Ambulant Pedagogisch coach. Het aanbod vanuit Jeugdformaat is enorm breed, dat maakt het werk erg divers. Ook zijn er binnen Jeugdformaat voldoende kansen om jezelf te blijven ontwikkelen en persoonlijke doorgroeimogelijkheden. Voor mij persoonlijk heel belangrijk, want zo blijf je constant het beste uit jezelf halen. Nu ik weer terug ben bij Jeugdformaat voelt het weer erg vertrouwd! Het fijne ontvangst en de goede begeleiding, maakt dat ik een goede start heb gemaakt. Ik kan alleen maar uitkijken naar wat de toekomst zal brengen, binnen Jeugdformaat!’

Beleidsadviseur kwaliteit Nynke, begonnen in december 2021

‘Begin december begon ik als beleidsadviseur bij Jeugdformaat. Voor mij is het nieuw om in zo’n grote organisatie te werken en was erg benieuwd naar de manier waarop er verbinding is met elkaar. Ondanks de corona-beperkingen ben ik fijn welkom geheten door mijn nieuwe collega’s. Vanuit hen merk ik de verbinding met de rest van de organisatie. Ik ben onder de indruk van de grote verscheidenheid aan hulpvormen, de uitdagingen en plannen die er liggen. Er gebeurt veel: mooie initiatieven in de preventie op school en hartverwarmende acties vanuit JIJ BENT. De collega’s die ik tref zijn enthousiast, gedreven en gepassioneerd. Bij iedereen staan de kinderen en hun gezinnen voorop. Dat past bij mij. De focus ligt op verbeteren en vooral doen. Daar kan ik vanuit mijn rol een goede bijdrage in leveren.’

Gedragswetenschapper Iris, begonnen in oktober 2021

‘Na jaren werken bij de Jeugdbescherming wilde ik meer diepgang in mijn werk, daarom ben ik in de avond uren mijn (pre)master Orthopedagogiek gaan doen. Mijn plan was om na de studie meer ervaring op te doen in de GGZ, om uiteindelijk een droom combinatie van jeugdzorg en GGZ te kunnen doen. Hierbij dacht ik altijd aan moeilijke constructies van twee werkgevers of ZZP en parttime situaties. Echter kwam ik toen de vacature bij Jeugdformaat tegen, waaruit bleek dat deze combinatie bij één werkgever mogelijk is. Tijdens mijn sollicitatiegesprek kreeg ik nog meer informatie over de verschillende mogelijkheden, waarna ik snel het plan om eerst vol de GGZ in te gaan liet varen. Naast het feit dat de ‘droom-combi’ hier mogelijk is, kan ik mij erg vinden in de handelingsgerichte en systemische benadering hoe de BGGZ wordt uitgevoerd binnen Jeugdformaat. Tijdens mijn stage in de SGGZ miste ik dit soms en had ik de neiging om naar de gezinnen toe te gaan en verder te kijken dan DSM-criteria. De brede kijk en mogelijkheden binnen Jeugdformaat past daarmee beter bij mijn eigen visie. Momenteel werk ik ruim drie maanden bij Jeugdformaat. Het heeft mij positief verrast hoe uitgebreid het hulpaanbod van Jeugdformaat is. Bij elk vorm van hulpaanbod zijn ook gedragswetenschappers aan het werk, overal en nergens. De mogelijkheden zijn daadwerkelijk zo groot als beloofd. Hierdoor ben ik soms ook wel zoekende wat precies mijn rol is en bij wie ik hoor. Maar alle collega’s, van ambulante hulpverleners tot managers, staan open om dingen uit te leggen en mij de weg wijs te maken. Ik heb er zin in om mijn rol, de organisatie en alle mogelijkheden verder te ontdekken en mij nuttig te maken in dit mooie werkveld!’

Word jij onze nieuwe collega? Check de vacatures!
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.