Buddy project Villa Pinedo Den Haag in het nieuws

Hoe heftig is het voor kinderen als ouders gaan scheiden? En wat moeten kinderen met gevoelens als eenzaamheid en machteloosheid? Daarom is er Buddy project Villa Pinedo. Binnenkort start dit project ook in Den Haag. Schoolformaat is hier contactpersoon voor de verschillende gemeenten. Op Omroep West werden twee buddy's hierover geinterviewd .

Buddy's aan het woord

Djalene vertelt hoe ze als buddy bij Villa Pinedo terecht is gekomen. Via-via werd ze op Villa Pinedo geattendeerd en zag op de website een oproep om buddy te worden. Ze studeert zelf pedagogische wetenschap. En komt zo in aanraking met veel kinderen van gescheiden ouders.

Meta kwam via een Facebook advertentie op de Villa Pinedo website. Zij studeert pedagogiek en was op zoek naar een stage. Dat is gelukt. En tegelijkertijd is ze ook buddy. 

Hun eigen ervaring heeft er zeker mee te maken dat ze buddy zijn geworden, geven beiden toe. Djalene: "Mijn ouders hadden het heel mijn jeugd over scheiden. En kwamen met vragen als: Bij wie zou je willen wonen? 

Luister hier het fragment van Studio Haagse Bluf (Omroep West) terug. Het interview start vanaf minuut 16. 

Trauma 

Een scheiding is heel heftig en traumatisch. En het is fijn dat ik kinderen die nu hetzelfde meemaken, kan ondersteunen. Geen een kind kan zich namelijk voorstellen dat hun ouders uit elkaar gaan.  Dat is echt een grote teleurstelling."

Verder vertellen de buddy's: 

"Er is heel veel onzekerheid. En gevoel van onveiligheid. Je voelt je niet begrepen. Er worden keuzes gemaakt door ouders,. maar jij kan er niks aan doen. Dat brengt veel negatieve- en schuldgevoelens naar boven. 

Je voelt je machteloos. Maar vooral ook heel eenzaam.  

Praten helpt

Gelukkig kon ik er met de juf van groep 5 over praten. En dat is belangrijk. Kinderen van gescheiden ouders die ik begeleid via de buddy app vragen vaak over wat moet ze moeten met die schuld gevoelens.

Voor hen lijkt het dat ze moeten kiezen tussen ouders. Ze worden in een bepaalde positie gezet die ze niet willen innemen. Wij weten als ervaringsdeskundigen hoe dat is en wat het met je doet. 

Ouders onderschatten enorm wat een scheiding met kinderen doet. 

Veel  kinderen ontwikkelen hierdoor op lange termijn problemen als ze geen hulp krijgen. En als ouders er niet op worden geattendeerd wat ze hun kinderen aandoen. 

In een rol gestopt

Ouders doen in deze situatie vaak heel kinderachtig naar elkaar. En het lijkt dan ineens of kinderen de volwassenen zijn. 

Daarom is het buddy project een goede oplossing. Toen ik klein was, had ik hier wel behoefte aan gehad. Het moeilijkste aan scheiding voor een kind is die machteloosheid. 

Je bent jong en kan niet veel weerstand bieden tegen het feit dat je ouders jou laten kiezen. Vooral als je doorhebt dat je ouders steeds ruzie hebben. Of een nieuwe relatie krijgen.

Als kind probeer je je dan groot te houden. 

Maar je wordt zo in een rol gestopt die je eigenlijk niet wil hebben. Vaak met vervreemding en eenzaamheid als gevolg. "

Chat app

Hoe werkt het buddy project? Ook dat leggen de buddy's uit: " In de Villa Pinedo app kunnen kinderen chatten met een buddy, een jongere tussen de 18-23 met een sociale opleiding en ervaringsdeskundigheid. 

Voor die kinderen is die app echt een beetje een uitlaatklep. Als ze bijvoorbeeld ergens tegenaan lopen. Omdat kinderen tegenwoordig allemaal een mobiel hebben, hebben ze letterlijk iemand binnen handbereik. Het is op die manier heel laagdrempelig.En juist doordat alle buddy's een sociaal-maatschappelijk opleidingsachtergrond hebben, worden de kinderen adequaat geholpen.   

Motivatie

Als buddy is het ook helemaal niet erg om de hele dag berichten van kinderen te ontvangen. We zijn intrinsiek gemotiveerd en vinden het juist helemaal niet erg om constant te chatten. Ook omdat buddy's gematcht worden met kinderen die in een vergelijke situatie zitten als die jij hebt meegemaakt. Dus je weet precies waar zij doorheen gaan. 

Je hebt dus echt het gevoel dat je kan helpen. En dat krijg je ook terug. Je ziet dat het zoveel helpt, terwijl die chat app maar zo'n klein ding is. 

Kinderen laten bijvoorbeeld weten dat hun schuldgevoelens tegenover ouders verminderen. Of dat ze veel  sterker in hun schoenen staan. 

Daar doe je het voor." 

Meer weten over Villa Pinedo?