Collega in beeld: Annelieke

De afgelopen dagen hebben we flink wat vacatures geplaatst. Maar hoe is het eigenlijk om bij Jeugdformaat te werken? En wie zijn je collega's? Logische vragen als je overweegt om te solliciteren. Daarom brengen we regelmatig een collega in beeld. Deze keer: Annelieke van de Smissen (37), ambulant hulpverlener bij de gezinshuizen.

Koffie of thee?

Thee, uit de thee- en koffiewinkel Kali Tengah, die zit in de Weimarstraat in Den Haag.

Koken of afhalen?

Ik heb gelukkig een man die kookt. Ik kan zeker wel wat klaarmaken, maar echt koken laat ik lekker aan hem over.

Beste film?

The Green Mile.

Mooiste boek?

Ik lees graag boeken van Tess Gerritsen.

Scouting

Naast je werk ben je actief bij scouting, waar komt deze passie vandaan?

Ik ben op mijn elfde zelf lid geworden van de zeeverkennersgroep Macdonald en heb daar heel veel plezier beleefd. Mijn jeugd en roots liggen bij deze groep. Daar heb ik vriendschappen voor het leven gemaakt, gelachen, gehuild, grenzen verlegd en pizza’s als ontbijt gegeten. 

Wat ik zo mooi vind aan een scoutinggroep is dat iedereen er welkom is en niet ergens speciaal heel goed in hoeft te zijn. Het gaat om de veelzijdigheid, van niets iets moois kunnen maken en dit samen met anderen kunnen doen.

Rol bij de scouting

Momenteel zit ik in het bestuur en spring ik in bij het juniorenteam, met kinderen van elf tot dertien jaar. We besteden aandacht aan goed draaiende teams, kijken naar ‘hoe zit iedereen er bij’ en bieden ondersteuning aan de teams en/of ouders wanneer zij ergens tegenaan lopen. Ik draai daarnaast als lid van de staf mee bij de junioren. 

In het zomerseizoen kanoën we bij Madestein. Vanuit de kano doen we activiteiten zoals een smokkelspel of balspelen. In het winterseizoen zijn er op zaterdagochtend leuke bijeenkomsten bij het clubhuis. We gaan dan koken op een zelfgemaakt vuurtje en spelen levend tafelvoetbal. We pionieren en gaan naar de duinen voor een leuk spel. 

Ik vind het geweldig om samen met deze kinderen te kijken naar hun mogelijkheden. Ook met een beperkt budget een leuke bijeenkomst neerzetten en met elkaar nieuwe activiteiten bedenken en uitwerken zijn leuke uitdagingen.

Mee op kamp

Het afgelopen jaar ben ik sinds jaren weer met het juniorenteam mee op kamp geweest. We hadden een jubileumkamp en zijn met de hele groep naar Duitsland geweest. Ook de welpen waren erbij. Daar zijn mijn kinderen lid van. Hoe gaaf is het om een jongen van elf jaar oud te zien abseilen terwijl hij eerst aangaf dit niet te durven. 

En om met twee stafleden een lid in een klimbos te helpen terwijl we zelf verbaasd waren dat dit veel beter ging dan dat wij verwacht hadden. Het is mooi om te zien dat zij hun grenzen durven te verleggen, plezier hebben, zich ontwikkelen en steeds meer verantwoordelijkheid nemen en krijgen. Kijk, daar word ik nou blij van!

Wat wil je meegeven aan toekomstige collega’s?

Iets kunnen betekenen hoeft niet altijd heel veel te zijn. Iemand helpen met zijn huiswerk, een voetbalteam trainen of op zaterdag een bijeenkomst organiseren bij de scouting. 

Kijk wat bij je past. Zo kan je in kleine dingen een verschil maken...Ik hoop dat deze kinderen nu en later met evenveel plezier terugkijken op hun belevenissen zoals ik dat zelf ook nog steeds kan doen.

Onder redactie van Brigitte Lussing. Eerder verschenen in JF/M magazine #26