Denk mee over fitheid in de jeugdhulp

door Monique Barning (Pedagogisch Medewerker Jeugdformaat) -
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En dat gaat dus over ons! Een gezonde toekomst vereist een gezonde leefstijl. Helaas leven we tegenwoordig in een wereld waarin het topsport lijkt om er een gezonde leefstijl op na te houden. Kinderen en jongeren bewegen daardoor veel te weinig en zitten heel veel stil. Mogelijk hebben kinderen voor het eerst in de geschiedenis een kortere levensverwachting dan hun ouders. Dat moet veranderen.

Ken je de Norm Gezond Bewegen voor de jeugd?

Deze schrijft voor dat kinderen per dag tenminste 60 minuten matig tot intensief moeten bewegen. Helaas voldoen maar weinig kinderen aan deze norm. Kinderen zitten tegenwoordig meer dan 8 uur per dag stil, en zijn maar 30 tot 45 minuten per dag actief. Dit is verontrustend, want regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor de optimale ontwikkeling van een kind, zowel op motorisch, psychosociaal als cognitief gebied. Daarnaast is een gebrek aan lichaamsbeweging een belangrijke riscofactor voor tal van ziekten. Schrikbarend genoeg zien we dat daardoor ook kinderen steeds vaker ouderdomskwalen vertonen zoals obesitas, type 2 diabetes en hypertensie.  

Wat is de rol van Jeugdformaat?

Onder de kinderen en jongeren die hulp van Jeugdformaat krijgen zien we de groep kinderen met overgewicht groeien. Ook bewegen ze niet voldoende. Hoe kunnen we ‘onze’ kinderen en jongeren motiveren om gezonder te gaan leven? Wat is de rol van Jeugdformaat hierin? Moeten we er dan eerst niet voor zorgen dat we zelf fit zijn? Durven wij om te denken? Durven wij ruimte te maken om FITheid toe te laten in onze filosofie van jeugdhulp? Ik ga er graag met je over in gesprek. Stuur een mail (m.barning@jeugdformaat.nl) of praat mee in onze lamp. Facebookgroep

Monique gaat samen met lamp. het innovatielab van Jeugdformaat aan de slag met dit vraagstuk. Meer weten over lamp? Kijk hier.