Gezinshuisouders gezocht

Vorig jaar zijn we een nieuwe campagne gestart: ‘Een Vak Apart - Jeugdformaat zoekt gezinshuisouders’. Op dit moment hebben wij 32 gezinshuizen, maar we willen meer jeugdigen met pittige (gedrags)problemen kunnen laten wonen in een gezinshuis. Daarom zijn we hard op zoek naar nieuwe gezinshuisouders!

Gezinshuisouder Mathias Tuhumena en Leidinggevende Gezinshuizen Herma van Venetiën vertellen over de nieuwe campagne. Alya (15 jaar) en Jamy (16 jaar) vertellen hoe het is om in een gezinshuis te wonen.

“We willen met de campagne naamsbekendheid geven aan het begrip ‘gezinshuisouder’. Veel mensen weten niet wat daarmee bedoeld wordt. Het doel is mensen nieuwsgierig te maken voor dit vak”, laat Herma weten. “Sommige kinderen hebben zware, meerdere en ingewikkelde problemen”, legt ze uit, “bijvoorbeeld door een traumatische gebeurtenis.

Voor deze kinderen is het niet altijd mogelijk om in een pleeggezin te wonen. Zij kunnen terecht in een gezinshuis. Daar verblijft een kind in het gezin van de professionele hulpverlener. Deze professionele hulpverlener noemen we de gezinshuisouder.”

Thuisgevoel

Gezinshuisouder Mathias heeft meegedaan aan de campagne omdat hij het belangrijk vindt dat gezinshuizen bestaan. “Een gezinshuis is de meest natuurlijke vorm van opvang voor kinderen die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen. De continuïteit van opvoeders zorgt ervoor dat je met een kind kunt werken aan een goede basis. 

Wij vinden dat ieder kind recht heeft op een kans om te kunnen groeien tot iets waardevols.” Jamy (16 jaar) en Alya (15 jaar) beamen dat. Zij ervaren in het gezinshuis een thuisgevoel. Met één of twee vaste volwassenen die voor je zorgen, is er toch meer een familiegevoel dan in een groep met een steeds veranderende groepsleiding. “Ik voel me in een gezinshuis meer kind dan in een groep”, aldus Alya.  

Professionals met een roeping

De campagne vertelt dat Jeugdformaat op zoek is naar mensen die stevig in hun schoenen staan, kennis hebben van opvoeden (een opleiding) en een stabiele woonsituatie kunnen bieden. Door middel van de campagne hopen we stevige persoonlijkheden te vinden die deze enorme uitdaging aan willen gaan, samen met ons. 

“Gezinshuisouder worden is een roeping. Als je niet van het bestaan afweet, kan je je roeping missen, en dat zou erg jammer zijn want hoe meer goede gezinshuisouders er zijn, hoe meer kinderen een goede kans krijgen om aan een toekomst te bouwen”, vertelt Mathias.

Meer weten over deze baan?