Hoe blijf ik als leerkracht bevlogen voor de klas staan?

Gepubliceerd op: 29 december 2017

Getraumatiseerde kinderen en jongeren vragen extra aandacht. Hoe komt een leerling aan leren toe? En hoe blijf ik als leerkracht bevlogen voor de klas staan?

Met veel voldoening kijken we terug op 2017. Op verschillende scholen hebben we de training 'Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen' verzorgd. 

Op een schakelklas van een middelbare school in Den Haag en een basisschool in Naaldwijk hebben we de gehele training In Company aan hun teams aangeboden. Voor waar dit niet mogelijk was, bood de open inschrijving een oplossing. 

Twee groepen met diverse docenten zijn dit jaar bij Jeugdformaat in twee dagen getraind. Deze teams weten nu precies: 

- Waar en hoe zij het verschil kunnen maken

- Zij staan meer ontspannen en zelfverzekerd voor de klas -  Bieden alle leerlingen en in het bijzonder leerlingen met trauma, meer veiligheid, vertrouwen en de juiste handvatten om tot leren te komen.

Begin dit jaar hebben 120 individuele leerkrachten uit eigen interesse een lezing bijgewoond bij Jeugdformaat. 

Om dezelfde lezing te verzorgen zijn we uitgenodigd door: 

- Verschillende afdelingen van een MBO in regio Haaglanden 

- Een samenwerkingsverband VO met ketenpartners

- Een basisschool in Den Haag 

- Een praktijkschool Den Haag

En maar liefst 463 mensen hebben deze lezing online gevolgd! 

We willen iedereen die meegedacht en gedaan heeft aan deze missie, mede namens ALLE leerlingen, hartelijk danken.

Wie doet er volgend jaar met ons mee? U kunt zich nu nog inschrijven voor de training in januari en februari 2018 www.jeugdformaat.nl/trauma.

U kunt bellen of emailen voor een training op uw school.

Graag tot volgend jaar!

Hartelijke groeten namens het gehele team,

Josée Kuiper en Nienke Verbeek Schoolformaat, Sigrid Roodenburg, Sanne Vink en Simone Kester-Schalke Onderwijs Jeugdzorg

Hét verschil maken in het leven van een getraumatiseerd kind?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.