Nieuwsuur: Meer pleegouders en gezinshuisouders gezocht

In Nieuwsuur was zondagavond te zien dat de Regio Haaglanden koploper is wat betreft de opvang van kinderen in een gezinssituatie, maar er zijn nog niet voldoende pleegouders en gezinshuisouders om kinderen de juiste plek te geven.

De regio Haaglanden loopt voorop als het gaat om het aantal kinderen dat in een gezinshuis (circa 100) of in een pleeggezin (circa 1100) wordt opgevangen, in plaats van een logeerhuis. In het Nieuwsuur-item over gezinsopvang laten gezinshuisouder Marjolein, haar dochter Pleun en gezinshuiskind Luciano zien hoe het is om in een gezinshuis te wonen. Bekijk het item hier.

Pleeggezin of gezinshuis

Uit onderzoek blijkt dat opvang in een normale gezinssituatie beter is voor de ontwikkeling van een kind. Daarom willen de gemeenten in Haaglanden en Jeugdformaat jongeren die niet meer thuis kunnen wonen zoveel mogelijk in een gezin opvangen. Dat kan in een pleeggezin bij pleegouders (vrijwilligers) of in een gezinshuis, bij een professionele hulpverlener (gezinshuisouder) zoals Marjolein Coenders. 

Gezinshuisouder Marjolein

Marjolein vangt in haar gezinshuis o.a. Luciano (17) en een 15-jarige tienermoeder met een pasgeboren baby op. Zelf heeft ze ook nog twee eigen dochters. Haar dochter Pleun vindt het leuk dat er andere kinderen in haar gezin worden opgevangen: “Luciano voelt als mijn echte broer." Ook Luciano zelf is positief over het wonen in een gezinshuis. Hij heeft hiervoor in meerdere instellingen gewoond en laat weten dat een gezinshuis voor hem inderdaad meer stabiliteit geeft. 

Toch zit er ook een negatief aspect aan deze ontwikkeling. Hier zoomt Nieuwsuur op in. Het afbouwen van het aantal plekken in opvanglocaties gaat sneller dan het opbouwen van plekken in gezinshuizen of pleeggezinnen. Ondanks dat de regio Haaglanden voorloopt met het aantal gezinshuizen en pleegouders, blijven ook hier nieuwe pleegouders en gezinshuisouders dus hard nodig.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het pleegouderschap op wordpleegouder.nl
Wil je meer weten over het werk van een gezinshuisouder? Kijk dan op eenvakapart.nl.