Onderwijs heeft moeite met mediawijsheid en nieuwsonderwijs

In tijden dat we overspoeld worden met nepnieuws en online & social media belangrijkere nieuwsbronnen voor jongeren, kampen docenten ermee hoe zij leerlingen hierin kunnen ondersteunen. Dat lezen we op de NOS.nl. Wat kun je doen als onderwijsprofessional? 


Leerlingen zijn vierentwintig uur online. Fijn zoveel sociale contacten maar er zitten ook gevaarlijke kanten aan het gebruik van social media. Zeker als een leerling onbedachtzaam met zijn of haar profiel omgaat en niet nadenkt over de gevolgen.

We zijn geneigd te kijken naar de negatieve kanten, maar social media bieden zoveel kansen! Het is belangrijk je interesse aan een kind te tonen en in gesprek te blijven. In deze bijeenkomst doe je kennis op over de verschillende vormen van social media. Door ervaringen te delen krijg je een duidelijke visie over wat er wel en niet belangrijk is in het gebruik ervan door kinderen en jongeren. 

Via Schoolformaat helpen wij docenten en leerlingen op dit thema. Bijvoorbeeld om online pesten en dreigen van leerlingen onderling aan te pakken of om mogelijke incidenten sneller te kunnen signaleren en wat er wel en niet belangrijk is in het gebruik van de huidige media door kinderen en jongeren.

Meer over ondersteuning Mediawijsheid en nieuwsonderwijs