Opvang statushouders onder hoge tijdsdruk gerealiseerd

Gepubliceerd op: 20 juni 2016

Binnen anderhalve maand 27 woningen verwerven, opknappen, inrichten en opleveren. Dat was in de nadagen van 2015 de uitdaging voor onze afdeling huisvesting en facilitair beheer, zodat vanaf 1 januari ruim honderd alleenstaande minderjarige vluchtelingen konden worden opgevangen. En dat lukte. “Wij zijn namelijk een afdeling van doeners”, zegt Martine van der Schaft.

Het projectteam van huisvesting en facilitair beheer. Van links naar rechts: Martin van der Heijden, Willemijn Bleiji, Robbert van der Hilt, Linda de Lange en Martine van der Schaft.
Het projectteam van huisvesting en facilitair beheer. Van links naar rechts: Martin van der Heijden, Willemijn Bleiji, Robbert van der Hilt, Linda de Lange en Martine van der Schaft.

Bergen met werk zijn verzet om de woningen voor de jaarwisseling woon-klaar te maken. De twee projectleiders huisvesting en facilitair beheer, Martine van der Schaft en Willemijn Bleiji, stralen als ze over deze grootschalige operatie spreken. “We hadden het nooit voor elkaar gekregen zonder de nauwe samenwerking met alle betrokken partijen. En dat zijn niet alleen de collega’s van binnen en buiten onze afdeling, maar ook de diverse woningcorporaties, zoals Vestia. En vergeet niet onze vaste leveranciers, zoals de aannemer, de stoffeerder en het schoonmaakbedrijf”, vertelt Martine.

Samenwerking

“Je moet je voorstellen dat in deze huizen het een en ander verbouwd moest worden. Een tussenwandje hier en een extra deur daar”, vult Willemijn aan. “De onderlinge samenwerking was bijzonder. Zo werd bijvoorbeeld een Whatsapp-groep aangemaakt met alle betrokken leveranciers. Als de ene leverancier bijna klaar was, werd een bericht gestuurd dat de volgende met een uurtje het huis in kon. De woningen zijn zo opgeleverd dat ze schoon, heel en veilig zijn. Dus naast meubels en bedden zijn ook brandblussers, EHBO-koffers en rookmelders aangebracht.”

Als de bedden ter sprake komen, wordt gememoreerd dat het nog een hele toer was om op korte termijn aan ruim honderd bedden te komen. “Wij waren niet de enige organisatie die er zoveel nodig had, aangezien in heel Nederland vluchtelingen worden opgevangen. Bestellen bij IKEA was gezien de levertijd in de eerste fase geen optie”, zegt Willemijn. “Door gebruik te maken van het netwerk van onze leveranciers is het gelukt iemand te vinden die de bedden bijtijds kon leveren.” “Vervolgens moesten de bedden nog in elkaar worden gezet”, gaat Martine verder. “Met de hulp van onze schoonmaakleverancier hadden we genoeg handen om al het meubilair op tijd klaar te hebben.”

Teamgeest

De samenwerking heeft de teamgeest op de afdeling verder versterkt. “De hectiek is heerlijk”, bekent Martine. “Je komt met elkaar in een flow waarin iedereen het belang van zijn werk kent. Dat maakt dat het ook goed komt.” En Willemijn: “Het geeft een kick dat we het uiteindelijk met elkaar geflikt hebben.”

Meer weten over onze opvang voor minderjarige vluchtelingen?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.