Pleegkind Julia: 'Dat kaartje bij het ontbijt deed me zo goed'

De vlag kan uit voor Julia Ruskauff. De 16-jarige is geslaagd voor haar vmbo-TL. “Na mijn examens heb ik gelijk de antwoorden nagekeken en het moet gek lopen als ik het niet heb gehaald”, vertelt een blije Julia die nu bijna anderhalf jaar in een pleeggezin in Den Haag woont. Toen ze in het gezin kwam, was het nog kantje boord of ze wel naar het examenjaar kon gaan.

“De schoolresultaten waren toen niet florissant”, kijkt pleegvader Frank Broersma terug. “Dat was te verklaren, gezien de situatie waar ze uit kwam. Met extra begeleiding vanuit school en onze motivatie is ze vorig jaar gelukkig toch over kunnen gaan.” Julia’s vader was overleden en doordat haar moeder ziek was en zij niet meer voor haar zorgen, woonde ze bij haar oom en tante. “Het wonen bij hen liep op een gegeven moment niet meer zo goed”, vertelt Julia. “Uiteindelijk ben ik in het gezin van mijn beste vriendin Femke komen wonen. Ik kende haar al een paar jaar van scouting en bleef al vaak in het weekend slapen. Nu zijn we een soort van zussen met onze zussen-strubbelingen”, vertelt ze lacherig.


Opgenomen

“Ik ben gelijk opgenomen in het gezin”, blikt Julia terug op haar komst in het gezin met toen al vijf kinderen. “Maar nadat het gevoel was verdwenen van een hele lange logeerpartij, werd me wel verteld dat ik even goed moest gaan leren. “Ik ben in die tijd wel eens huilend de trap komen aflopen, omdat ik het niet meer zag zitten vanwege de vele schoolopdrachten. Samen met Frank heb ik toen een planning gemaakt van de dingen die moesten gebeuren. Zonder die planning en de hulp van mijn pleegouders had ik het niet gered.”

Kaartje

Julia zit inmiddels weer goed in haar vel en ging met vertrouwen haar examens in. “Op de eerste dag van mijn examens vond ik een kaartje op mijn ontbijtbord om me succes te wensen. Dat deed me zo goed”, vertelt Julia met een lach op haar gezicht. “Het is zo fijn als er belangstelling wordt getoond en bijvoorbeeld een app-je wordt gestuurd.” Dat beaamt pleegvader Frank. “Ik had met Julia het gevoel dat ik nog net iets meer moest geven dan aan mijn eigen kinderen.”

Ondervonden

Met haar diploma opzak gaat ze verder leren. “Ik ga MBO applicatie-ontwikkelaar/mediadeveloper doen. Ik wil webdesigner worden, net als mijn vader. En als ik dan later groot ben”, zegt ze met een lach, “dan ga ik ook overwegen om pleegouder te worden. Ik heb nu zelf ondervonden hoe belangrijk dat is.”

Ook een jongere zoals Julia helpen? Word pleegouder!