Projectweek pleegzorg op scholen van start

Leerlingen van groep 7 en 8 van de Fortgensschool uit Voorschoten en de Emmaüsschool uit Leidschendam zijn gestart met een projectweek over pleegzorg.

Projectweek pleegzorg op scholen van start

Foto: Jake van de Emmausschool doet mee aan 'Pleegkind voor 1 dag'.

Ieder kind hoort op te groeien op een veilige plek, met liefde en structuur. Helaas is dat voor sommige kinderen niet mogelijk. Samen met deze twee scholen bedacht Jeugdformaat een projectweek waarin we volop de aandacht vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders in Nederland. Een spannende week, want kinderen en ouders gaan zelf ervaren hoe het is om pleegkind of pleegouder te zijn.

Pleegkind voor 1 dag

Hoogtepunt van de week is het onderdeel ‘Pleegkind voor 1 dag’, waarbij kinderen voor 1 dag ruilen van gezin. 14 kinderen en 14 gezinnen doen mee aan de uitwisseling. Kinderen en ouders ervaren zo zelf hoe het is om pleegkind of pleegouder te zijn.

Maandagmiddag worden de kinderen opgehaald door hun 'pleegouders', daar blijven ze een nachtje slapen. Bij wie? Dat weten ze nog niet, want dat is ook voor een pleegkind vaak niet duidelijk. Spannend! 

Opdrachten in de klas

De uitwisseling is zeker niet het enige waar de klassen mee aan de slag gaan in deze week. Wat gaan ze allemaal doen?

  • De Fortgensschool trapte de Week van de Pleegzorg officieel af. Samen met Nienke de la Rive Box (Klokhuis, 3 opreis) deden ze vanaf hun schoolplein een oproep aan hele Nederland. Bekijk hier het filmpje.
  • Samen met een woordkunstenaar gaan de leerlingen toveren met taal rond de vraag: 'Wat is voor jou thuis?'
  • De Emmausschool maakt een eigen Klokhuisaflevering over pleegzorg.
  • Beide scholen gaan aan de slag met een oproep voor 2 kinderen die nu pleegouders zoeken.

Een mooie week voor de boeg dus voor deze kinderen, docenten en ouders. We wensen jullie veel plezier!

Jeugdformaat zoekt 150 pleegouders

Ieder kind hoort op te groeien op een veilige plek, met liefde en structuur. Helaas is dat voor sommige kinderen niet mogelijk. In de landelijk Week van de Pleegzorg (1 t/m 8 nov) vragen we met verschillende acties aandacht vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders in Nederland. Pleegouders zijn van onschatbare waarde én nu, meer dan ooit, heel hard nodig.

Meer weten over pleegzorg?