Wethouder Van der Woude bezoekt het Integraal Ambulant Team en opent Gezinshuis Intensief

Gepubliceerd op: 31 oktober 2018

Wethouder Van der Woude, Onderwijs, Jeugd en Integratie, verdiepte zich woensdagochtend in de jeugdhulp in Delft. Zij bracht een werkbezoek aan het Integraal Ambulant Team (IAT) en opende vervolgens het eerste Gezinshuis Intensief van Jeugdformaat in Delft. Lees het artikel dat het Algemeen Dagblad hierover schreef.

Wethouder Hatte van der Woude: 

‘Het is heel belangrijk dat kinderen en jongeren met ernstige problemen snel en goed worden opgevangen en geholpen zodat zij de hulp krijgen die ze nodig hebben. Het Integraal Ambulant Team en het Gezinshuis Intensief zijn hiervoor heel waardevol.’

Integraal Ambulant Team

Op de locatie van GGZ Delfland sprak de wethouder met hulpverleners van de drie organisaties die samen het IAT vormen; Ipse de Bruggen, Jeugdformaat en GGZ Delfland. Ook ging zij in gesprek met een JIM (vrijwillige mentor uit het netwerk van de jongere). Het IAT is er voor gezinnen die te maken hebben met uiteenlopende en complexe problemen. Zo kan het zijn dat de ouders een licht verstandelijke beperking hebben, schulden hebben en zich middenin een vechtscheiding bevinden, en het kind ADHD en problemen op school heeft. De oorzaak van de onveilige gezinssituatie kán enkelvoudig zijn, maar de ervaring leert dat een probleem zelden op zichzelf staat.

Gezinshuis Intensief

Na het bezoek aan het IAT opende de wethouder het Gezinshuis Intensief in Delft. Een gezinshuis waarin kinderen en jongeren die vaak al veel hebben meegemaakt in hun jonge leven begeleiding krijgen van en tegelijkertijd opgroeien met professionele opvoeders (gezinshuisouder) was er tot nu toe nog niet in Delft. Het Gezinshuis Intensief in Delft de eerste kleinschalige vorm van jeugdhulp van Jeugdformaat in de regio Haaglanden. Er wonen maximaal vier jongeren tussen de 8 en 18 jaar. Zij worden begeleid door een klein team van twee gezinshuisouders en twee pedagogisch medewerkers. Een ambulant hulpverlener en gedragswetenschapper ondersteunen dit team. De jongeren krijgen een zo normaal mogelijke opvoeding. De wethouder ging met het team van het gezinshuis in gesprek over de meerwaarde van de kleinschaligheid en de vaste opvoeders voor jongeren.

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.