Wethouder Van der Woude bezoekt het Integraal Ambulant Team en opent Gezinshuis Intensief

Wethouder Van der Woude, Onderwijs, Jeugd en Integratie, verdiepte zich woensdagochtend in de jeugdhulp in Delft. Zij bracht een werkbezoek aan het Integraal Ambulant Team (IAT) en opende vervolgens het eerste Gezinshuis Intensief van Jeugdformaat in Delft. Lees het artikel dat het Algemeen Dagblad hierover schreef.

Wethouder Hatte van der Woude: 

‘Het is heel belangrijk dat kinderen en jongeren met ernstige problemen snel en goed worden opgevangen en geholpen zodat zij de hulp krijgen die ze nodig hebben. Het Integraal Ambulant Team en het Gezinshuis Intensief zijn hiervoor heel waardevol.’

Integraal Ambulant Team

Op de locatie van GGZ Delfland sprak de wethouder met hulpverleners van de drie organisaties die samen het IAT vormen; Ipse de Bruggen, Jeugdformaat en GGZ Delfland. Ook ging zij in gesprek met een JIM (vrijwillige mentor uit het netwerk van de jongere). Het IAT is er voor gezinnen die te maken hebben met uiteenlopende en complexe problemen. Zo kan het zijn dat de ouders een licht verstandelijke beperking hebben, schulden hebben en zich middenin een vechtscheiding bevinden, en het kind ADHD en problemen op school heeft. De oorzaak van de onveilige gezinssituatie kán enkelvoudig zijn, maar de ervaring leert dat een probleem zelden op zichzelf staat.

Gezinshuis Intensief

Na het bezoek aan het IAT opende de wethouder het Gezinshuis Intensief in Delft. Een gezinshuis waarin kinderen en jongeren die vaak al veel hebben meegemaakt in hun jonge leven begeleiding krijgen van en tegelijkertijd opgroeien met professionele opvoeders (gezinshuisouder) was er tot nu toe nog niet in Delft. Het Gezinshuis Intensief in Delft de eerste kleinschalige vorm van jeugdhulp van Jeugdformaat in de regio Haaglanden. Er wonen maximaal vier jongeren tussen de 8 en 18 jaar. Zij worden begeleid door een klein team van twee gezinshuisouders en twee pedagogisch medewerkers. Een ambulant hulpverlener en gedragswetenschapper ondersteunen dit team. De jongeren krijgen een zo normaal mogelijke opvoeding. De wethouder ging met het team van het gezinshuis in gesprek over de meerwaarde van de kleinschaligheid en de vaste opvoeders voor jongeren.