Kinderen van de rekening - Joël

Joel is 18 en heeft een agressieprobleem. Hij vindt zichzelf niet gewelddadig. “Als je me respecteert gebeurt er niets.” Het valt niet mee om er achter te komen wanneer Joel zich precies gerespecteerd voelt. Je moet hem niet verkeerd aankijken, want het zou tot een confrontatie kunnen leiden. En trampersoneel dat hem aanspreekt op zwart rijden loopt het risico een zak patat met mayonaise in het gezicht geduwd te krijgen. “Wat moet ik anders dan zwartrijden?” zegt hij. “Ik heb toch immers geen geld”.

Ondanks de aansporingen uit zijn omgeving is het Joel nog niet gelukt een baantje te vinden dat hem wat extra financiële armslag geeft. Om van het “gezeur” af te zijn heeft hij een nieuwe woning geaccepteerd, die hij niet kan betalen. Hulpverlener Jolanda van Jeugdformaat probeert hem op de rails te houden en legt  hem uit dat je geld wat je niet heb ook niet kunt uitgeven. Joel woont zelfstandig, omdat hij in zijn eigen huiselijke omgeving steeds ruzie krijgt. Iets waaraan hij in zijn visie zelf niet zoveel kan doen. 

Hij volgt een opleiding tot beveiligingsbeambte, maar wil eigenlijk "iets" met mode. En die zak patat in het gezicht van een tramconducteur? Ja, daarvan heeft hij spijt, zegt hij achteraf.

Hoe gaat het nu met Joel?

De hulpverlening met Joel is beëindigd. Jolanda, zijn voormalig ambulant hulpverlener, neemt af en toe contact met hem op om te horen hoe het gaat. Hij volgt nu een dansopleiding en woont zelfstandig in een antikraakwoning.