Kinderen van de rekening - Time Out

Time Out: opvang voor “hopeloze” gevallen. Deze aflevering gaat over Maryam (14), Rico (15) en Tim (16).

Maryam heeft een agressieprobleem. Ze heeft een meisje in elkaar geslagen en eigenlijk is dat al vaker voorgekomen. De rechter vond de mishandeling zo ernstig, dat hij haar 40 uur taakstraf of 20 dagen gevangenis oplegde. Ze heeft 2 jaar voorwaardelijk. Als ze opnieuw in de fout gaat moet ze haar straf alsnog uitdienen. Ze doet haar uiterste best om niet opnieuw met justitie in aanraking te komen. Ze droomt ervan om grondstewardess te worden. Eerst was het kapster, toen danser en nu dit beroep. Maryam heeft Afghaanse ouders, die nauwelijks Nederlands spreken.

Rico is 15 en heel licht autistisch. Als je naar hem luistert en kijkt merk je dat niet zo. Om zijn gedragsproblemen is hij door zijn moeder het huis uit gezet. “Aanvankelijk stond ze aan mijn kant,” zegt Rico. Maar uiteindelijk koos ze voor haar nieuwe vriend, de stiefvader van Rico. Op een ochtend bij het ontbijt kreeg hij een briefje met treintijden en de opdracht om zijn tas te pakken. Hij dacht dat hij bij zijn vader ging logeren. Daar aangekomen hoorde hij dat hij in feite uit zijn ouderlijk huis was gezet. Het maakte hem zeer bedroefd. Ondanks zijn ervaringen zegt Rico nog wel vertrouwen te hebben in andere mensen. Hij doet zijn uiterste best om zijn leven op de rails te krijgen en hoopt op een loopbaan in de bouw.

Tim is 16. Hij heeft al heel wat facetten van de jeugdhulpverlening gezien. Hij hoort tot de categorie jongeren waarvan jeugdhulpverleners niet weten wat ze ermee aanmoeten. Hij is vier keer van school gestuurd en op het moment dat hij wordt gefilmd is hij al maanden niet meer naar school geweest.  Soms ontvangt zijn vader een sms-je: stuur me wat geld. “Ik leef van dag tot dag,” zegt hij, “als het vandaag kut is, is het morgen weer beter”. Achteraf weet hij precies wanneer iets is fout gegaan. Dat is meteen ook zijn probleem. “Op het moment zelf weet ik dat niet,” zegt hij. Voor de camera oogt hij als een aardige, zelfbewuste jongen die weet wat hij wil. Maar in werkelijkheid is zijn leven een onontwarbare kluwen en helpen de mensen van de jeugdzorg hem aan een zo goed mogelijke toekomst.

Hoe gaat het nu met Maryam, Rico en Tim?

Maryam

“Ik ben zo veranderd sinds de opnames van ‘Kinderen van de rekening’. Er zou eigenlijk een nieuwe documentaire gemaakt moeten worden. Het gaat heel goed met me nu. Na de Time Out ben ik naar de Pleysierschool gegaan. Ik heb al mijn examens gehaald met goede cijfers en ik ga na de zomer de MBO-kappersopleiding doen aan het ROC Mondriaan in Den Haag. Ik wilde eerst graag grondstewardess worden, maar alles wordt geautomatiseerd op Schiphol en dan krijg ik straks geen baan. Mijn zus is heeft een eigen kapperszaak geopend en daar kan ik stage lopen en later werken. Ik woon nog bij mijn ouders en ben hartstikke druk met dansen. In juni ga ik meedoen aan wedstrijden, ook in Duitsland in de stijlen Iraans, jerk en Regatton. 

Thuis zet ik muziek op en bedenk dan zelf de danspasjes, ik leer het mezelf aan. Ik heb een eigen naam ‘Little Rocky’ en zet ook filmpjes op you tybe, bijvoorbeeld:’little Rocky respond to jareb’. Ik krijg mailtjes waarin mensen schrijven dat ze me goed vinden. Ook help ik in de zaak van mijn familie, dat is een Grieks restaurant en op donderdag loop ik stage op school. Er is een project: ‘Koken voor buurtbewoners’, waarbij mensen uit de buurt komen eten. Iedereen op school zegt dat ik zo goed met mensen om kan gaan en dat ik de Horeca in zou moeten. Ik ben ook heel geduldig en kan eigenlijk met allerlei soorten mensen omgaan. Ik heb alleen één probleem waar ik nog aan moet werken. Ik kom vaak te laat, zo’n 5 of 10 minuten. Maar verder gaat het nu dus heel goed met me.”

Rico

“Het gaat eigenlijk heel goed met me. Ik loop nu 2 à 3 dagen per week stage en volg een MBO-Horeca-opleiding. Het liefst wil ik later in een instelling werken, bijvoorbeeld een bejaardentehuis. Daar is het werk voorspelbaar en weet je wat je te wachten staat. Eerder heb ik stage gelopen bij Snowworld in Den Haag, waar we een keer binnen tien minuten 100 kindermenu’s op tafel moesten serveren. Dat is niks voor mij.” Nu heeft Rico een bijbaan bij de Jumbo. Ze zijn daar zo tevreden over hem dat zijn contract weer met een jaar is verlengd. Hij vertelt dat de tijd dat hij bij Time-out verbleef hem zeker heeft geholpen. “Ik kon nog niet meteen naar school, toen ik uit Groningen kwam. De Time-out zorgde er voor dat ik een dagritme bleef houden en niet een heel schooljaar heb gemist.” Rico heeft geen verdere hulpverlening meer. Hij wil op zichzelf gaan wonen en is bezig met een begeleid wonen project. Hij heeft nog steeds geen contact met zijn moeder. Dit zou hij wel graag willen, maar zijn prioriteit ligt nu ergens anders. Zo zegt hij: “Ik wil eerst mijn eigen leven op de rit krijgen. Een diploma en een goede baan, dat is nu even belangrijker.”

Tim

“Er is veel gebeurd het laatste jaar”, vertelt de vader van Tim. “Tim volgt nu een koksopleiding en loopt stage in een lunchroom. Hij heeft het daar erg naar zijn zin  en ze zijn heel tevreden over hem. Gelukkig heeft hij eindelijk zijn draai gevonden. Hij woont nu ruim drie jaar bij mij. In het begin moest Tim heel erg wennen aan de regels die ik hem stelde, maar nu hij eraan is gewend, geven de regels hem duidelijkheid en kan hij zich er beter aan houden. Er kwam uiteindelijk ook rust door deze duidelijke regels en structuur in huis, waardoor hij in de gelegenheid kwam zelf na te denken over wat hij wilde met zijn toekomst. Die verantwoording heb ik bij hem neergelegd en dat heeft gelukkig goed uitgepakt.” Tim zelf vertelt dat hij heel erg is veranderd sinds de opnames van de documentaire. Hij is bang dat de mensen die de herhaling van ‘Kinderen van de rekening’ zien en niet op de website lezen hoe het nu met hem gaat, een verkeerd beeld van hem krijgen.