Kinderen van de rekening - Tugba

'Is het niet verstandig om condooms mee te nemen?' vraagt het pleegzusje aan de 16-jarige Turkse Tugba als die haar koffers pakt voor een verblijf in Turkije. Officieel gaat ze op vakantie naar haar moeder, maar in werkelijkheid gaat het haar ook om een amoureuze vakantierelatie met haar internetvriend.

Daarmee heeft ze vanuit Nederland in het geheim al contacten gelegd. Buiten medeweten van gezinshuisouder Petra. Tugba is liefdevol opgenomen in het gezin van Petra en Ger, omdat ze niet bij haar eigen vader kan worden.

De condooms zijn niet nodig, zegt Tugba, maar hoe haar relatie zal verlopen heeft ze al wel in haar hoofd. Eerst een paar dagen samen en het dan uitmaken. Het verblijf in Turkije verloopt dramatischer dan ze kan voorzien, bijna met fatale afloop.  Als Tugba na haar avontuur terugkomt in Nederland kost het Petra moeite om de relatie te herstellen. “Er is toch wel wat gebeurd”, zegt ze. Ze voegt eraan toe, dat ze desondanks het geloof in Tugba niet verliest.  Petra is als gezinshuisouder in dienst van de Stichting Jeugdformaat. Ze vangt in haar eigen huis in Leidschendam kinderen op met gedragsproblemen, die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Met deze kinderen en haar eigen gezin woont ze in twee doorgebroken appartementen.

Hoe gaat het nu met Tugba?

“Het gaat nu goed met me”, zegt Tugba (nu 19 jr). Ze woont in Rotterdam bij een mevrouw in huis. “Ik ben bezig met een MBO-opleiding secretarieel medewerker. Ik volg niveau 2 en 3 in een versneld traject en daarna wil ik juridisch medewerker, niveau 4, doen. Mijn droom is om advocaat te worden. Vroeger kon ik niet voor mezelf opkomen, maar nu wel! Met mijn vader heb ik al bijna een jaar geen contact meer. Met mijn moeder heb ik nu gelukkig wel goed contact. Ik heb haar net weer opgezocht in Turkije. Petra en Tugba hebben nog steeds contact met elkaar. Petra: “Ik bel Tugba regelmatig op om te vragen hoe het met haar gaat en ze is hier altijd welkom. Ze is ook naar onze 25-jarige bruiloft geweest en heeft bij ons kerst gevierd. Tugba: “Leuk om alle nieuwe kinderen te zien die nu bij Petra wonen. Lief dat iedereen zo geïnteresseerd is in mij. Als ik geslaagd ben voor niveau 2 en 3 dan geef ik een feestje en nodig ik ze allemaal uit. Dat heb ik beloofd”.