Mijn hart voor het gezins(huis)leven en iedereen die daarin voorbij komt

Gepubliceerd op: 24 augustus 2023

Bij Jeugdformaat werken we vanuit ons hart. Iedere dag opnieuw zetten we ons in om kinderen, jongeren en gezinnen verder te helpen. Sommige cliënten of gebeurtenissen blijven ons bij. In ‘Mijn hart voor…’ vertellen hulpverleners over een ervaring in hun werk die zij niet snel meer zullen vergeten. Vandaag vertelt een van onze gezinshuisouders over een meisje én haar baby die zij mocht opvangen in haar gezinshuis.

Gezinshuisouder Marjolein vertelt:

‘Het was november 2016 en samen met mijn gezin verwelkomden wij een zwanger meisje van 15 jaar. Wat een bijzonder gevoel heerste er bij iedereen in huis. Want ja, er kwam een meisje bij ons wonen, maar dit betekende dat we in 2017 een baby-meisje erbij kregen. Samen met de aankomende moeder en haar betrokken familieleden zorgden we dat we voorbereid waren op de bevalling, de kraamtijd en alles wat er bij een geboorte kwam kijken. Natuurlijk had ik alle babyspullen onlangs opgeruimd, want er zou geen kleintje meer komen. Binnen no time werd ons huis gevuld met meubeltjes via het pleegzorgmagazijn ‘Jemagerzijn’. 


Mooie gesprekken

In de tussentijd ontstonden er mooie gesprekken tussen de kinderen over de zwangerschap. Ze waren nieuwsgierig hoe dat nou voelt. Ook werd er verdriet gedeeld over de soms moeilijke momenten in het contact met hun dierbaren. De verbinding, de warmte en openheid in ons gezin op dat moment zullen wij nooit vergeten. Ook over seksualiteit werd gesproken, hoe iedereen dacht over een zwangerschap op jonge leeftijd en hoe je dat kan voorkomen. Het was mooi om te zien hoe de kinderen daarover in gesprek gingen en dat ik daar alleen maar hoefde te luisteren om te zien waar iedereen staat. De boeken van Sanderijn van der Doef, zoals ‘Het puberboek’ en ‘Kleine mensen, grote gevoelens’ werden erbij gepakt en zo waren we direct met de seksuele ontwikkeling bezig. Heel belangrijk en ook leuk!

Zorg voor de baby invullen

We regelden dat de bevalling in het ziekenhuis zou plaatsvinden met aansluitend 10 dagen verblijf in het kraamhotel. Op een neutrale plek konden moeder en dochter hun dierbaren ontvangen en was er gelegenheid om 24/7 een familielid bij hen te laten blijven. Wat deden ze dat goed met elkaar en wat mooi dat wij hier getuigen van mochten zijn. Op dag 11 heb ik moeder en dochter opgehaald in het ziekenhuis en begon ons avontuur in het gezinshuis. Samen mochten we ontdekken hoe we de zorg voor de prachtige babydochter in gingen vullen. Wie doet wat, wat is haalbaar en is iedereen zo gelukkig mogelijk? Het was een bijzonder proces waarbij we als gezinshuisouders steeds zijn aangesloten bij moeder en dochter en alle kinderen. 

Vanuit ons hart 

Ook het aansluiten bij de families doen we vanuit ons hart. Soms ontschuldigen we, soms helpen we hen in hun kracht te komen, soms zijn ze op afstand. Zo hebben we de opa en oma van de kleine meid geholpen om ook echt opa en oma te zijn. Zoals het hoort! En wat doen ze het fantastisch. Het babymeisje is inmiddels 6 jaar en woont nog steeds in ons gezin(shuis). Haar moeder komt op bezoek en is onderdeel van ons leven en dat van haar dochter. Sinds kort mag ik ook nog eens burgervoogd zijn en staat de familie daarachter omdat we verbonden zijn. We zijn trots en dankbaar dat iedereen zo gelukkig mogelijk is en blijven daar op een professionele wijze aan bijdragen.’

Informatieavond gezinshuisouders

Wij zijn op zoek naar gezinshuisouders! Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Marjolein en wil jij meer te weten komen over deze bijzondere baan? Dat kan! We nodigen je van harte uit om onze informatieavond bij te wonen op donderdag 12 oktober. Graag vertellen we je alles over het gezinshuisouderschap. Ook zullen er twee gezinshuisouders aanwezig zijn die vanuit hun eigen ervaring al jouw vragen kunnen beantwoorden.

Waar?
Fleminglaan 12, Rijswijk (Hoofdkantoor Jeugdformaat)
 
Wanneer?
Dinsdag 12 oktober van 20:00 uur tot 21:30 uur.
 
Aanmelden kan via deze link.

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.