Dag angst

Kim*, een meisje van 17 jaar, wordt aangemeld met angstklachten. Kim heeft in het verleden een aantal ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt, waardoor haar angstklachten zijn ontstaan.

WRITEjunior

Via deze schrijftherapie heeft Kim samen met de gedragswetenschapper van Onderwijs Jeugdzorg haar verhaal opgeschreven. In een aantal sessies is niet alleen over ingrijpende gebeurtenissen geschreven, maar ook is gewerkt aan nieuwe manieren om er tegenaan te kijken en er mee om te gaan. Het ‘boek’ dat het Kim aan het eind van de behandeling over heeft gehouden is een belangrijk document om later nog eens te lezen en ook te laten lezen aan mensen die belangrijk zijn voor haar. Hun erkenning voor wat Kim heeft doorgemaakt is een ondersteunend element in de behandeling.

Ook is er aan Kim uitleg gegeven over angst (wat is de link tussen gebeurtenis, gedachte, gevoel en gedrag) en bijkomende paniekaanvallen, en zijn haar angstige gedachten uitgedaagd via oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie. Daarnaast zijn er ontspanningsoefeningen (onder andere via mindfulness) aangeleerd.

* Naam en foto van dit meisje zijn niet echt