Heleen

Heleen (24) groeit op in een turbulent gezin. Als kind wordt ze meegesleept naar allerlei kruidendokters, kinderartsen en psychologen. Later blijkt uit onderzoek dat er niets mis met haar is.  

Ik ben opgegroeid op Texel. Thuis was het turbulent, mijn ouders hadden veel ruzie. Toen ze gingen scheiden, verhuisden mijn jongere broertje en ik met onze moeder naar Zoetermeer en mijn vader naar Apeldoorn. In mijn puberteit liep het thuis echt uit de hand. Ik ging naar De Jutters voor onderzoek. Ik heb altijd gedacht dat er iets mis was met mij, dat het mijn schuld was dat het thuis zo gespannen was. Toen uit onderzoek bleek dat er psychisch niets mis met me was, was dat zo’n opluchting!

'Ik heb geboft dat ik zo goed geholpen ben'

Ik kreeg een plek in een fasehuis van Jeugdformaat. Daar was ik zo blij mee. Het ging goed met me; ik kon me prima redden, ging naar school, had eindelijk rust. Na het fasehuis ging ik naar een vorm van begeleid kamerwonen in Zoetermeer. Juist doordat ik afstand heb kunnen nemen van mijn ouders, heb ik denk ik nog steeds goed contact met ze. Mijn mentor Marleen heeft daar zeker een rol in gespeeld; mijn ouders hadden vertrouwen in haar en daardoor hebben we het contact met elkaar weer kunnen opbouwen.

Ik vind het vreselijk als mensen hun verleden gebruiken als excuus, je bent zelf verantwoordelijk voor je leven. Natuurlijk had ik graag in een warm en gezellig gezin willen opgroeien. Maar dat heeft nu eenmaal niet zo mogen zijn en ik heb geboft dat ik zo goed ben geholpen door Jeugdformaat. Als ik thuis had moeten blijven, was ik heel ongelukkig gebleven en misschien depressief geworden."

Meer lezen over de hulp die Heleen kreeg van Jeugdformaat?