Kijktip: 2Doc 'Alicia'

Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit, hopend op een plek in een pleeggezin?

Regisseur Maasja Ooms volgt in deze IDFA-documentaire Alicia, die al jaren wacht op een plek in een pleeggezin. Hoe voelt het als andere kinderen wel pleegouders krijgen en jij nog niet? Wat doet dat wachten met haar toekomstbeeld?

Het is, zegt de begeleider in het kindertehuis tegen de negenjarige Alicia, niet zo makkelijk om een nieuw pleeggezin voor haar te vinden. "Je bent ook een heel speciaal meisje." Alicia, huilend: "Nee, ik ben gewoon een meisje." Deze schrijnende scene zet de toon voor deze film over Alicia, die door Bureau Jeugdzorg op eenjarige leeftijd bij haar achttienjarige moeder werd weggehaald en sinds haar vijfde in het tehuis zit. In de jaren die volgden, lukte het niet om een pleeggezin voor haar te vinden.

In Alicia zien we hoe dit meisje opgroeit van kind tot tiener en hunkert naar een veilig thuis en naar liefde. Dicht op de huid gefilmde, observerende beelden maken de verlangens en de onmacht van de jonge, thuisloze Alicia invoelbaar en brengen en het effect van een gebrek aan perspectief pijnlijk aan het licht.

De documentaire is op woensdag 22 november om 20.30 uur te zien op NPO2. Terugkijken kan na afloop via de website van de VPRO.

Zie en lees meer: Interview met maakster Maasja Ooms.

'Ik hoop dat dit een breekijzer voor verandering kan zijn, dat er voor kinderen als Alicia, of haarzelf, wat goeds uitkomt.'

Meer weten over pleegzorg?