Kijktip: De bijzondere band tussen pleegkind en pleegmoeder

Op Moederdag denken veel kinderen niet alleen aan de vrouw die hen op de wereld zette, maar ook aan hun pleegmoeder. Zij was het die voor hen zorgde en hen klaarstoomde voor het leven. Maar liefst 20 duizend kinderen wonen kortere of langere tijd in een pleeggezin en er is altijd een tekort aan pleegouders. Hoewel de zorg vaak maar tijdelijk is bouwen veel pleegkinderen een band voor het leven op met hun zorgmoeder. In Kruispunt vertellen pleegkinderen en pleegmoeders, waaronder Kristie en Jacqueline, over hun bijzondere relatie. 

Kristie en haar zoontje (l) en Jacqueline (r)

Kristie wordt jarenlang door haar alcoholverslaafde moeder verwaarloosd waardoor ze ondervoed is en zelfs een hartstilstand krijgt. Ze is dertien jaar als ze als pleegkind wordt opgenomen in het gezin van Jacqueline Akerboom. Pleegouder bij Jeugdformaat.

Inmiddels is Kristie zelf moeder van een tweejarige jongetje. Of ze zelf pleegouder zou willen worden? Ze ziet hoe het pleegouderschap een zware beproeving kan zijn. Ze heeft veel respect voor haar pleegmoeder Jacqueline die altijd voor iedereen klaarstaat. Kristie vertrouwt haar zoontje blindelings aan haar toe. Jacqueline is regelmatig oppas-oma en dus ze zien elkaar vaak. Ook met Moederdag, dan komt ze altijd even langs. 

Naast Kristie vertellen ook twee andere pleegkinderen, Espoir en Sylvia, over hun bijzonder relatie met hun pleegmoeder.  
 
Uitzending
Kruispunt, zondag 13 mei om 23.10 uur op NPO 2.
www.kro-ncrv.nl/kruispunt