Sportproject voor jongeren van start

Sporten en bewegen is een essentieel onderdeel van herstel bij getraumatiseerde kinderen en jongeren. Daarom start lamp. deze zomer met een sportproject. Als eerste onderdeel organiseerden we samen met The Hague Beach Stadium drie sportdagen voor onze AMV (alleenstaande minderjarige vreemdeling)-jongeren op het strand van Scheveningen en in Hofbad Den Haag.

De drijvende kracht achter het project, Anne Reints, is overtuigd van de kracht van beweging en sport voor deze doelgroep: 'Met sporten overstijg je meteen cultuurverschillen of taalbarrières. Het verbind mensen heel snel met elkaar. 

Dat zag ik in de afgelopen week ook gebeuren. Bij de jongeren, maar ook bij de sportinstructeurs, begeleiders en andere sporters op het strand; vertelt Reints, terwijl ze een foto laat zien van een aantal AMV-jongeren die na afloop aan het volleyballen zijn met een paar 'nieuw gemaakte vrienden'.

'We willen juist deze jongeren en kinderen laten spelen, bewegen en sporten. Daar zitten zoveel positieve kanten aan. Bijvoorbeeld hoe het lichaam endorfine –of “gelukshormoon”- aanmaakt. Dat kan het zetje zijn wat een jongere nodig heeft om contact te leggen met anderen, op tijd uit bed te komen of gemotiveerd te raken om nieuwe kansen te ontdekken en benutten. 

Het klinkt bijna te mooi. Maar we hebben hier de afgelopen week weer met eigen ogen kunnen zien dat het werkt.'

Wat leverden deze drie dagen sportproeverij nu al op? 

  • Studenten van het ROC Mondriaan hebben zich als taalmaatje van de jongeren opgegeven en willen meehelpen met het verder vormgeven van het sporten als onderdeel van het zorgaanbod bij Jeugdformaat.
  • AMV’s hebben zich meteen opgegeven voor het volgende evenement.
  • De sportcoaches hebben aangegeven deze jongeren verder te willen trainen, omdat ze veel talent zagen. 
  • Het Hofbad heeft laten weten in de herfstvakantie weer beschikbaar te zijn voor jongeren.
  • Er is een werkgroep opgericht van begeleiders van AMV’s, die mee willen denken over een vervolg.
  • En natuurlijk als belangrijkste: Veel blije jongeren, die op de laatste dag uit zichzelf uit bed kwamen om weer deel te nemen aan het sporten op het strand.

Resultaten waar wij heel blij van worden! Met veel dank aan The Hague Beach Stadium en alle sportinstructeurs en begeleiders.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan dit project of wil je meer weten? Neem dan contact op met Anne Reints via e-mail.