Eerste Gezinshuis Intensief van Jeugdformaat
Het eerste Gezinshuis Intensief van Jeugdformaat is een feit. Jeugdformaat had al 34 gezinshuizen in de regio, maar het Gezinshuis Intensief in Delft is nieuw.

Vanaf het begin van de zomer draait Gezinshuis Intensief aan de Rotterdamseweg in Delft. Al langere tijd is dit pand gedeeltelijk in gebruik als ontmoetings- en kantoorlocatie voor de ambulante collega’s van Jeugdformaat. Het woongedeelte heeft de afgelopen jaren meerdere bestemmingen gehad. Vanaf de zomer is het dus de plek van het Gezinshuis Intensief. Een gezinshuis waarin kinderen en jongeren begeleiding krijgen van en tegelijkertijd opgroeien met professionele opvoeders (gezinshuisouders). De hulp die zij krijgen van de gezinshuisouders en de pedagogisch medewerkers, een ambulant hulpverlener en een gedragswetenschapper is intensiever dan in een ‘gewoon’ gezinshuis.
Basisplek
Milisa is de gezinshuisouder die er woont. Ze vertelt hoe de jongeren kijken naar de hulp die ze op de Rotterdamseweg krijgen: “Als je ze vraagt naar hun mening over het huis, dan geven ze aan dat het huis zorgt voor stabiliteit en zekerheid in hun leven. Ze omschrijven het als een soort van basisplek om naartoe te kunnen en van waaruit ze weer verder kunnen.”
Dat is precies wat Jeugdformaat met het Gezinshuis Intensief wil neerzetten. Een veilige haven, een plek waar je jezelf kunt zijn. Een ruimte zonder stress waar niemand een rol hoeft te spelen, oftewel: een thuis.
Naast Milisa is ook haar voormalige stagiaire Stephanie aan de slag gegaan als gezinshuisouder. Zij vervangt Milisa vervangt op haar vrije dagen. Deze dames kennen elkaar al langer en zijn hierdoor goed op elkaar ingespeeld. Met veel Antilliaans familiegevoel, warmte en niet te vergeten prima kookkunsten zijn Milisa en Stephanie er voor de jongeren in het Gezinshuis Intensief. Ze doen er alles aan om er op de Rotterdamseweg een echt thuis van te maken.
Stephanie: “Het is een mooi oud huis met veel ruimte. De woonkamer zou als balzaal door kunnen gaan en in de tuin wordt heerlijk gevoetbald. Langzaam vormen zich plannen om ook meer uit deze tuin te halen."
Stephanie: "De vraag is natuurlijk, hoe geef je vorm aan een thuis? Hoe zorg je ervoor dat alles wat nodig is op korte en lange termijn voorhanden is? Zoals zorg, sociale contacten in de buurt, scholing voor de jongens en professionele vorming voor het team? Als je over deze dingen nadenkt, besef je hoe rijk en hoe complex een heel gewoon gezin is.”
Het team bestaat naast gezinshuisouders Milisa en Stephanie uit meer enthousiaste hulpverleners. Mandy is pedagogisch medewerkster en neemt haar ervaring mee vanuit andere gezinshuizen. Zij staat dichtbij de jongens die nu in het gezinshuis wonen, is zorgvuldig en heeft veel ideeën. Joep is de enige man in het team van hulpverleners en heeft veel ervaring met jongeren in Nederland en in het buitenland. Hij wil de jongeren vooral de mooie en goede dingen in de wereld laten zien. Petra is de gedragswetenschapper in het team van het Gezinshuis Intensief en ambulant hulpverlener Jolien maakt het team compleet.
Gedragswetenschapper Petra: "In het Gezinshuis Intensief wordt onder andere gewerkt met de presentiebenadering: de relationele afstemming tussen de hulpverlener en de jongere is de basis voor de hulp en de steun die geboden worden. Goede zorg wordt zorgvuldig afgestemd op de jongere en sluit aan bij wat hij of zij nodig heeft. Dit lijkt misschien heel logisch, maar we leggen hier bewust de nadruk op, om duidelijk te maken dat het gaat om het écht zien en begrijpen van de jongeren."
Marjan is leidinggevende van het team Gezinshuis Intensief:
“Ik vind het belangrijk dat Milisa het met haar team zoveel mogelijk kan vormgeven vanuit eigen kracht en visie. Iedere gezinshuisouder is uniek, iedere hulpverlener is uniek en het zijn allemaal professionals. Natuurlijk zijn er richtlijnen, methodieken en is er wetgeving. Deze geven sturing, het zijn kaders. Binnen die kaders is het echt aan het team om de hulp op hun manier in te vullen. Het is voor iedere hulpverlener belangrijk om goed in het werk te staan. Hier heeft iedereen in de eerste plaats zelf een belangrijke verantwoordelijkheid in. Maar daarnaast kunnen we ook als organisatie, maar ook de gemeente en de politiek, ons steentje bijdragen om er voor te zorgen dat iedere gezinshuisouder, iedere hulpverlener zich fijn en toegerust in zijn werk voelt staan. . Dat is niet altijd makkelijk, maar. we zijn op de goede weg, . Want alleen als wij onze hulpverleners laten “dansen”, zoals Milisa het verwoord, dan kunnen zij het beste van zichzelf geven voor de kinderen en jongeren die dit zo hard nodig hebben.”
Wortelen
Afgelopen zomer zijn de jongeren veel met de gezinshuisouders op pad geweest. Ze hebben gezwommen, gebowld, gegeten en zijn ook weekje op vakantie gegaan naar Groningen. Vanuit Groningen zijn ze met elkaar gaan wadlopen. De periode daarna stond vooral in het teken van de start van het schooljaar, de officiële opening van het huis en natuurlijk nog steeds het wortelen op deze mooie, nieuwe plek in het centrum van Delft. Hoe verschillend alle achtergronden ook mogen zijn, over één ding is iedereen het eens. Het huis in Delft moet een open plek zijn, waar iedereen altijd kan binnenlopen. Een huis waar je kunt leven en van waaruit je je vleugels uitslaat als je er weggaat.
Het verschil tussen een gezinshuis en een Gezinshuis Intensief
Hoewel de huizen in de basis op elkaar lijken, gaat het er in een Gezinshuis Intensief toch net even wat anders aan toe.
Gezinshuis
In een gezinshuis is het gezinsleven zo gewoon mogelijk. Werk en privé zijn hierin verweven. Een gezinshuisouder is 24/7 de vaste verzorger en opvoeder en de opgenomen jongeren zijn onderdeel van hun gezin.
Dit geeft een grote mate van voorspelbaarheid en rust. In een gezinshuis kan een pedagogisch medewerker een paar uur per week meewerken in de pedagogische begeleiding. Een ambulant hulpverlener en gedragswetenschapper ondersteunen de gezinshuisouder.
Gezinshuis intensief
Het Gezinshuis Intensief is een kleinschalige vorm van jeugdhulp waarbij maximaal vier jongeren tussen de 8 en 18 jaar worden begeleid door een klein team van twee gezinshuisouders en twee pedagogisch medewerkers. De gezinshuisouders wonen met de jongeren in huis. Veel kinderen en jongeren die in een Gezinshuis Intensief wonen hebben al veel meegemaakt in hun jonge leven.
Een ambulant hulpverlener en gedragswetenschapper ondersteunen het team. In het Gezinshuis Intensief krijgen de jongeren een zo normaal mogelijke opvoeding. Dankzij de kleinschaligheid en vaste opvoeders kunnen zij intensief begeleid worden, soms zelfs één op één, en tot het aangaan van een vorm van een hechtingsrelatie, afgestemd op wat bij de jongere past. Doordat we werken met een klein team kunnen we deze zorg langdurig blijven bieden.