Even weg thuis, of voor altijd

Pleegouders richten hun huis in om een pleegkind welkom te heten en een plek te geven waar hij of zij helemaal zichzelf kan zijn. Richtje Nijhof maakte een fotoserie bij een aantal van onze pleegouders om vast te leggen waar en hoe je de aanwezigheid van een pleegkind in hun huis ziet. 

Maartje (42) & Matthijs (44)

“Wij doen aan crisisopvang. Onze pleegzoon woonde fulltime bij ons, tot er een nieuw pleeggezin werd gevonden. Nu komt hij hier eens in de twee weken, zodat hij ons niet in een keer helemaal hoeft te missen. En wij hem ook niet.”

Manuela (27) & Rachid (28)
Manuela: “Ze is al vanaf haar geboorte bij ons. Ze is het kindje van mijn zus, maar ik ben ook gewoon haar mama.”

Ans (45) & Ben (48)

“Ze is 16 en sinds een paar maanden af en toe bij ons. We zeggen dat ze haar kamer mag inrichten zoals ze wil, omdat het nu echt haar kamer is, maar dat heeft ze nog niet echt gedaan.”

Ruth (36)
“In deze kamer hebben volgens mij al elf pleegkinderen tijdelijk gewoond. Mijn huidige pleegdochter kwam bijna drie jaar geleden, toen ze zes jaar oud was. Er is nu besloten dat ze bij mij blijft wonen. Ik zou haar ook niet meer kunnen missen.”

K. (51) & L. (51)
L: “Zijn kamer reflecteert een beetje hoe hij zich voelt. Chaos in zijn hoofd, chaos op zijn kamer. Maar het is de laatste tijd wel ook steeds vaker mooi opgeruimd.”

Joyce (34) & Michael (35)
Joyce: “Toen onze pleegzoon twee was, kregen we plotseling het bericht dat hij een zusje had gekregen. We hebben niet lang getwijfeld en haar ook in huis genomen. Ze was pas tien dagen oud toen ze bij ons kwam en weet niet beter dan dat wij haar ouders zijn.”

Lisette (49) & Reinoud (52)

“Toen hij net bij ons was, vond hij het moeilijk om zijn verjaardag te vieren. Hij was gewend dat alles hem afgenomen werd. Vandaag viert hij zijn 17e verjaardag, zijn 4e bij ons. Toen hij vanmorgen beneden kwam en de versieringen zag, glunderde hij.”

Kees (54) en Jenetta (54)
Jenetta: “Onze pleegdochter kwam hier toen ze een paar maanden oud was. Het duurde lang voor ze zich kon hechten, dus was het beter dat ze niet meer naar een nieuw gezin ging. We hebben toen besloten dat ze bij ons zou blijven. Best bijzonder, want onze eigen kinderen zijn al in de 20 en zij is nu 7. Ik merk dat het opvoeden me nu gemakkelijker afgaat, dat ik meer weet en aankan.”

Meer weten over pleegouder worden? Vraag ons infopakket aan ->