Even weg thuis, of voor altijd

Pleegouders richten hun huis in om een pleegkind welkom te heten en een plek te geven waar hij of zij helemaal zichzelf kan zijn. Richtje Nijhof maakte een fotoserie bij een aantal van onze pleegouders om vast te leggen waar en hoe je de aanwezigheid van een pleegkind in hun huis ziet. 

Maartje (42) & Matthijs (44)

“Wij doen aan crisisopvang. Onze pleegzoon woonde fulltime bij ons, tot er een nieuw pleeggezin werd gevonden. Nu komt hij hier eens in de twee weken, zodat hij ons niet in een keer helemaal hoeft te missen. En wij hem ook niet.”

Manuela (27) & Rachid (28)
Manuela: “Ze is al vanaf haar geboorte bij ons. Ze is het kindje van mijn zus, maar ik ben ook gewoon haar mama.”

Ans (45) & Ben (48)

“Ze is 16 en sinds een paar maanden af en toe bij ons. We zeggen dat ze haar kamer mag inrichten zoals ze wil, omdat het nu echt haar kamer is, maar dat heeft ze nog niet echt gedaan.”

Ruth (36)
“In deze kamer hebben volgens mij al elf pleegkinderen tijdelijk gewoond. Mijn huidige pleegdochter kwam bijna drie jaar geleden, toen ze zes jaar oud was. Er is nu besloten dat ze bij mij blijft wonen. Ik zou haar ook niet meer kunnen missen.”

K. (51) & L. (51)
L: “Zijn kamer reflecteert een beetje hoe hij zich voelt. Chaos in zijn hoofd, chaos op zijn kamer. Maar het is de laatste tijd wel ook steeds vaker mooi opgeruimd.”

Joyce (34) & Michael (35)
Joyce: “Toen onze pleegzoon twee was, kregen we plotseling het bericht dat hij een zusje had gekregen. We hebben niet lang getwijfeld en haar ook in huis genomen. Ze was pas tien dagen oud toen ze bij ons kwam en weet niet beter dan dat wij haar ouders zijn.”

Lisette (49) & Reinoud (52)

“Toen hij net bij ons was, vond hij het moeilijk om zijn verjaardag te vieren. Hij was gewend dat alles hem afgenomen werd. Vandaag viert hij zijn 17e verjaardag, zijn 4e bij ons. Toen hij vanmorgen beneden kwam en de versieringen zag, glunderde hij.”

Kees (54) en Jenetta (54)
Jenetta: “Onze pleegdochter kwam hier toen ze een paar maanden oud was. Het duurde lang voor ze zich kon hechten, dus was het beter dat ze niet meer naar een nieuw gezin ging. We hebben toen besloten dat ze bij ons zou blijven. Best bijzonder, want onze eigen kinderen zijn al in de 20 en zij is nu 7. Ik merk dat het opvoeden me nu gemakkelijker afgaat, dat ik meer weet en aankan.”

Meer weten over pleegouder worden? Vraag ons infopakket aan ->
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.