We staan er niet elke dag bij stil, maar trauma heeft een grote invloed op de ontwikkeling en het gedrag van een kind. Kinderen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, lopen vaak vast op school. Ze presteren onder hun niveau, vragen veel aandacht of trekken zich juist terug. Het herkennen van een trauma en de gevolgen ervan is in de praktijk niet altijd makkelijk.
Hoe ga je om met een leerling die steeds negatieve aandacht vraagt? En hoe kun je de ontwikkeling van een leerling stimuleren, ook als het trauma blijft bestaan?
In deze training leer je wat de effecten van trauma zijn én hoe je met een ‘traumabril’ naar gedrag kunt kijken. Je krijgt praktische handvatten om het gevoel van veiligheid en veerkracht bij leerlingen te vergroten. Tegelijkertijd leer je ook zelf veerkrachtiger omgaan met lastig gedrag in de klas.
De training biedt leerkrachten en andere onderwijsprofessionals inzichten en tools om de negatieve spiraal te doorbreken, zodat getraumatiseerde kinderen zich beter kunnen ontwikkelen. Daarmee kun je als professional een groot verschil maken, voor het kind en voor jezelf, doordat je minder snel uitgeput raakt.
Tip:
Wij adviseren om het hele team te trainen. Dit zorgt voor het grootste effect, omdat iedereen op eenzelfde, voorspelbare en veilige manier werkt.
Resultaat
- Deelnemers weten wat de effecten van een trauma kunnen zijn op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen.
- Deelnemers kijken door een ‘traumabril’ naar het gedrag van leerlingen.
- Deelnemers vergroten het gevoel van veiligheid en veerkracht van leerlingen.
- Deelnemers zijn voorbereid op lastige situaties en mogelijke valkuilen.
- Deelnemers zijn veerkrachtiger om met lastig gedrag van leerlingen om te gaan.
Praktische info
- Duur: 4 dagdelen van 3 uur of 2 dagen
- Doelgroep: De training is geschikt voor professionals werkzaam in het onderwijs.
- Kosten: €450,- p.p.
Na deze training ondersteunen we graag de borging van het geleerde. We begeleiden bijvoorbeeld intervisie bijeenkomsten of sluiten aan bij leerlingbesprekingen om, met de traumabril op, mee te denken. Na de training kan de trainer bijvoorbeeld aansluiten bij kindbesprekingen/casuïstiek. Losse adviesgesprekken of een reeks gesprekken, alles is mogelijk. Deels om te helpen met de borging na een training, maar het kan ook aangevraagd worden voor extra ondersteuning voor een specifieke docent, of een groep docenten. Een van onze trainers heeft bijvoorbeeld een half jaar lang een leerkracht begeleid met een kind van pleegzorg. De uitleg, steun en extra handvatten zijn heel waardevol.Vraag ons naar de mogelijkheden!
Volg je liever deze training op je eigen locatie met een aantal collega's tegelijk? Dat kan! Wij bieden al onze trainingen en workshops aan op locatie naar keuze of bij ons op kantoor in Rijswijk. Maximaal aantal deelnemers: 14 deelnemers. Neem contact met ons op via info@jeugdformaatacademie.nl voor een offerte op maat.
Ervaringen
“Nu snap ik beter welke impact trauma kan hebben op het gedrag van kinderen.”
“Ik weet hoe ik getraumatiseerde kinderen kan helpen meer vertrouwen in zichzelf te krijgen.”
“Ik herken nu beter hoe trauma zich uit in gedrag.”
Er zijn momenteel geen boekbare data voor deze training
De training wordt wel weer opnieuw ingepland. Houd onze website in de gaten.