Annemieke

Annemieke maakte zich zorgen over haar zoontje Jochem (3). Omdat het moeilijk was om contact met hem te krijgen. Gelukkig trok zij tijdig aan de bel.

“Mijn zoontje Jochem was als baby altijd al onrustig. Hij huilde veel en had moeite om in slaap te komen. Toen Jochem ongeveer 16 maanden was, besloot ik een afspraak te maken bij de kinderarts van het consultatiebureau. 

Achterstand

Ik maakte me zorgen over zijn ontwikkeling. Het was moeilijk om contact met hem te krijgen, oogcontact was er bijna niet bij. Jochem reageerde nooit op zijn naam als wij hem riepen.

Na het gesprek met de kinderarts is het balletje gaan rollen. Zij verwees ons door naar het Centrum Autisme, waar ons vermoeden bevestigd werd: Jochem heeft een autisme spectrumstoornis en een achterstand van een jaar.

Daghulp

Er werd ons daghulp aangeraden voor Jochem, aangevuld met een Pivotal Response Treatment (PRT) training om zijn contactuele en communicatieve ontwikkeling op gang te helpen. Via Jeugdformaat kon Jochem al met net twee jaar starten op de daghulp.

Inmiddels is Jochem drie en heeft hij al veel vorderingen gemaakt. Hij maakt (oog)contact met volwassenen en kinderen, is een stuk socialer en hij gaat steeds meer woorden gebruiken. Hierdoor kan hij zich beter uiten en duidelijk maken wat hij wil, dat scheelt een hoop frustraties.

Hulp in vroeg stadium

Ik ben blij dat ik zo vroeg al aan de bel heb getrokken en ben erg tevreden over de daghulp. Jochem krijgt de hulp die hij nodig heeft en hij gaat er altijd met plezier heen. Spraak blijft een aandachtspunt voor Jochem, maar met de vorderingen die hij nu maakt heb ik er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen met hem.”

* Om privacyredenen zijn namen en foto gefingeerd.