Dodenherdenking: kijk deze docu’s over jonge vluchtelingen

Gepubliceerd op: 04 mei 2023

Vandaag, op 4 mei, herdenken we oorlogsslachtoffers en zijn we 2 minuten stil. Misschien heb jij verhalen in je familiegeschiedenis waar je bij stilstaat, of overleden personen die je mist en herdenkt. Maar voor veel mensen is oorlog en de slachtoffers die dat maakt ook nu hun dagelijkse realiteit. Zoals voor de alleenstaande minderjarige vluchtelingen die we als Jeugdformaat opvangen. Zij zijn zelf gevlucht voor oorlog en onveiligheid en maken zich zorgen om hun familie, die vaak nog in land van herkomst woont in instabiele of onveilige situaties.

Twee documentaires

Laten we vandaag stilstaan bij deze jonge jongens en meiden en hun familie. Wil jij een beter beeld krijgen van wat zij zoal meemaken tijdens hun vlucht en daarna? Dan raden we je twee documentaires aan, die samen een serie vormen:

Deel 1 (online te zien): Shadow Game

‘Iedere dag proberen tieners die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, de Europese grenzen over te steken op zoek naar bescherming en een beter leven. Shadow Game volgt een aantal van deze jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland.’ Kijk de docu hier.

Deel 2 (nog niet online, nu on tour): The Mind Game

‘Hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten, en verontrustende berichten van het thuisfront? Een intieme documentaire over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen blootstaan.’ Bekijk theaters, data en tijden hier.

Als Jeugdformaat willen we ook van de gelegenheid gebruik maken om te benadrukken hoe trots we zijn op alle AMV-mentoren die altijd voor deze jongeren klaarstaan. Het is een ontzettend complexe doelgroep die zoveel heeft meegemaakt en nog altijd onder veel spanning en druk staat: van hun familie thuis maar ook van het integreren in een compleet nieuwe samenleving. In Nederland moeten ze hun weg zien te vinden waarbij de AMV-mentor soms hun enige Nederlandse ‘netwerk’ is die hen van dag tot dag helpt en dat is een grote verantwoordelijkheid. AMV-collega’s: wat jullie doen is goud waard!

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.