Column Karin Bloemen: ‘Ik weet hoe het is om in een onveilige thuissituatie op te groeien’

Gepubliceerd op: 02 november 2021

Cabaretier en pleegouder Karin Bloemen schreef voor Jeugdformaat een column over hoe belangrijk en hoe hard nodig pleegouders zijn. In aanloop naar de Week van de Pleegzorg, die op woensdag 3 november begint, delen we haar column. 

‘Het is vaak moeilijk om uit te leggen hoe belangrijk het is dat er pleegouders en gezinsouders bestaan. Zelf dacht ik lange tijd dat pleegouders toch een soort ‘surrogaatouders’ waren die er minder toedoen dan ‘echte’ ouders… Totdat ik me erin verdiepte en ontdekte dat pleegouders echt mensenlevens redden! Het is heel belangrijk om een kind onder je hoede te nemen, voor hem te zorgen, hem te leren leven en hem te leren dealen met het gemis van de eigen ouders – en het accepteren van dat andere lot. Elk kind heeft recht op liefde, aandacht en een kans op een toekomst. 

De pleegouders die ik ontmoette, waren zorgzaam, zeer verantwoordelijk en begaan met het lot van hun kinderen. Daardoor ontstond er een enorme kans op een goed leven voor deze jonge mensen. Met respect en veel bewondering wil ik al deze ouders een hart onder de riem steken en ze bedanken voor hun werk met en voor deze jongeren. Ik weet hoe het is om in een onveilige thuissituatie op te groeien en kan dus spreken van levensbelang.

Ik hoop oprecht dat veel meer mensen zich opgeven voor het pleegouderschap. En dat het besef van de noodzaak groeit. Juist na deze coronatijd zullen er waarschijnlijk meer kinderen komen die deze zorg heel hard nodig hebben. Ik hoop dat mensen beseffen dat ze echt een verschil kunnen maken. En dat ze daar ook zelf eer en voldoening uithalen.

Bedenk dat wat je zelf hebt meegemaakt waardevolle lessen zijn die je kunt doorgeven, en dat je een kind kunt behoeden voor ongeluk en verdriet. Wat is er mooier dan er écht te zijn voor een ander?

Liefs, Karin Bloemen'

Meer weten over pleegzorg of een informatiepakket aanvragen?

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.