Thuis bij gezinshuisouder Kirsten: ‘Emoties voelen is voor hen vaak eng’

Aangenaam: ik ben Kirsten, 31 jaar oud en gezinshuisouder bij Jeugdformaat. Al negen jaar vang ik kinderen op die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Zolang de kinderen bij ons wonen, draaien ze 24/7 mee in ons gezin. Deze kinderen hebben vaak al veel meegemaakt en hebben daarin ondersteuning nodig. Soms is het intensief, maar je kunt ook de mooiste dingen meemaken die je voor altijd bij je zal dragen. Daarom laat ik je graag zien wat wij zoal beleven in ons gezinshuis. Welkom bij mij thuis!

''Woonde ik nog maar bij mijn moeder! Die zou tenminste wél die nieuwe telefoon voor mij kopen!'' Jaaaaa zeg, daar kan ik inderdaad niet tegenop. Hij weet ook dondersgoed dat ik het niet ga doen. Maar op deze manier probeert hij volgens mij ook te kijken hoeveel ik voor hem over heb. Zodat hij weer kan denken dat hij het niet waard is om een telefoon voor te kopen. Dan komt die afwijzing weer om de hoek en is de cirkel weer rond. 

Kadootjes geven is sowieso al iets waar wij thuis niet attent mee zijn en weinig waarde aan hechten. Nee, laat mij maar tijd doorbrengen met een kind, samen lachen en het goed hebben met elkaar (ook al zijn deze momenten soms veel te snel voorbij). Veel kinderen kennen dit niet, die voelen daar niet bij wat ik voel. Ik voel verbinding als we samen zijn, ik word daar blij van. 

Wat als zij dit niet kunnen voelen? Emoties voelen is voor hen vaak eng, iets wat ze uitschakelen of liever uit de weg gaan. Hoe kunnen zij dan toch ervaren dat ik om ze geef? Soms denk je dat ze het nooit ervaren, maar dan ineens krijg je het terug. Als ze volwassen geworden zijn en ze sturen je een kaart óf wanneer ze praten met hun meester of juf en ze hen vertellen hoe ze je vertrouwen.

Het helpt mij om dichtbij mijzelf te blijven en zo puur en oprecht mogelijk te geven. Alleen op die manier kan ik dat volhouden. Nu hopen dat de ander kan ontvangen. 

Volgende maand deelt Kirsten weer een ervaring uit het gezinshuis. Haar vorige blog gemist? Je leest ‘m hier.

Gezinshuisouder, iets voor jou?

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.