Van vluchteling naar nieuwe Nederlander: Abdulrazzak opende zijn eigen parfumerie in Leiden

Gepubliceerd op: 15 augustus 2023

Oud-cliënt Abdulrazzak was 15 jaar oud toen hij moest vluchten voor de oorlog in zijn thuisland Syrië. In zijn eentje begon hij aan de levensgevaarlijke reis naar Europa. Samen met vele andere Syrische vluchtelingen voer hij met een klein bootje de Middellandse Zee over. Eenmaal aangekomen in Griekenland moest hij ter voet en liftend verder. De reis heeft in totaal zes maanden geduurd en was alles behalve makkelijk. Abdulrazzak kwam terecht in het AZC in Ter Apel. Hij kende niemand in Nederland, sprak de taal niet en miste zijn ouders en de rest van zijn familie in Syrië enorm. Dit is nu 7,5 jaar geleden. Inmiddels is Abdulrazzak ingeburgerd in Nederland. Eind juni is zijn droom werkelijkheid geworden: hij heeft zijn eigen parfumerie geopend in het centrum van Leiden. In zijn winkel Abdolito maakt en verkoopt hij zijn zelfgecreëerde luxe parfumlijn. 

Meedraaien in de Nederlandse maatschappij

Na vier maanden in het AZC gewacht te hebben werd Abdulrazzak overgeplaatst naar een woonlocatie van Jeugdformaat in Den Haag speciaal voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Hij woonde hier met drie andere jongens. 'In de eerste drie maanden dat ik in Den Haag woonde leerde ik de wijk goed kennen. Daarna mocht ik naar school om Nederlands te leren. De begeleiders van Jeugdformaat hielpen mij met het vinden van een baan zodat ik goed mee kon draaien in de Nederlandse maatschappij. Ik werkte als afwasser in een restaurant. Ik kan goed koken, dus al snel kwam ik terecht in de keuken om gerechten te bereiden. Ik heb een aantal jaar met veel plezier in de horeca gewerkt.'

Toch was in de horeca werken niet zijn droom. Als klein jongetje in Syrië vond Abdulrazzak al jong zijn passie in het maken van parfum: 'Op mijn achtste leerde ik parfum ruiken en maken. Mijn buurman had een eigen parfumerie en ik mocht bij hem komen werken. Ik heb veel van deze buurman geleerd.' Ook in Nederland wilde hij graag carrière maken in de wereld van parfum. 'Op de Haagse markt stond een parfumkraam. Mijn begeleider hielp mij met een CV en vastberaden stapte ik op de parfumverkoper af. Ik vertelde hem in het Engels dat ik veel ervaring met parfum heb en werk zoek. De man wees naar de groentekraam en zei mij dat ik daar maar werk moest gaan zoeken. Dit vond ik erg jammer, maar het stopte mij niet.'

Alles uit het leven halen wat erin zit

In totaal heeft Abdulrazzak 2,5 jaar op de locatie van Jeugdformaat gewoond. Over zijn tijd bij Jeugdformaat vertelt hij: 'Ik voelde mij hier echt welkom en geholpen. Ik heb nog steeds fijn contact met mijn begeleiders van destijds. Ik ben enorm dankbaar dat zij mij hebben geholpen om mijn doelen te bereiken en dat ik daardoor een kans heb gekregen in de maatschappij.' Op de vraag wat hem heeft geholpen om zijn droom te verwezenlijken antwoordt Abdulrazzak: 'De begeleiders van Jeugdformaat hebben mij gemotiveerd om altijd verder te gaan. Zij lieten mij inzien dat ik door moest gaan met mijn leven. Ik moet alles uit deze nieuwe kans halen wat erin zit, ik ben niet naar Nederland gevlucht om stil te zitten.'

Het openen van Abdolito

‘Na 2,5 jaar in de horeca gewerkt te hebben sprak ik goed Nederlands. Ik was klaar om te gaan studeren en koos voor een zorgopleiding. Daarnaast bleef ik dromen over mijn eigen parfummerk. Ik begon thuis met het maken van parfum en verkocht het op school en in de sportschool. Mijn geboortestad in Syrië was mijn inspiratiebron. Geuren wekken herinneringen op, dus ik maakte een parfum dat mij deed denken aan deze plek en vernoemde de lijn naar mijn stad. Het kost mij meer dan vier weken om een geur te creëren. Ik verwerk er pure producten in uit veel verschillende landen, bijvoorbeeld uit Frankrijk, Dubai, Turkije en Syrië. Mensen raakten geïnteresseerd in mijn parfum door de lekkere geuren, het verhaal en de presentatie. Na een poosje ging het zo goed dat ik eind juni mijn winkel ‘Abdolito’ kon openen. Nu maak en verkoop ik mijn parfum vanuit mijn zaak op de Haarlemmerstraat in Leiden. In de ochtenden werk ik als begeleider van jongeren met een beperking en in de middag run ik de winkel. Het is druk en soms stressvol, maar het is een droom die uitkomt. Hier ben ik ontzettend dankbaar voor.’

Zolang je maar gelooft in jezelf

Abdulrazzak is nog lang niet klaar met dromen. In de toekomst wil hij graag meer winkels openen en nog meer mensen laten genieten van zijn parfum. Hij is trots op wat hij bereikt heeft: ‘Ik kwam in Nederland met helemaal niks, ik had geen cent. Ik geloof dat alles mogelijk is in het leven. Met een goede mindset bereik je wat je wil. Het maakt daarbij niet uit hoe moeilijk je het in het verleden hebt gehad, zolang je maar gelooft in jezelf.’

Ben je benieuwd naar de parfum van Abdulrazzak? Hij vertelt jou graag meer over zijn passie. Neem een kijkje in zijn winkel op de Haarlemmerstraat 193 in Leiden of bezoek de website van Abdolito.

Meer weten over AMV bij Jeugdformaat?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.