‘Wat voor een bedrijf een klein gebaar is, kan voor een kind een groot verschil maken.’

Een van de initiatieven van Jeugdformaat is JIJ BENT. Via JIJ BENT kunnen vrijwilligers zich aanmelden om iets te betekenen voor kwetsbare kinderen in de regio Den Haag. Dat kan op allerlei manieren: voor één keer, voor af en toe of voor vaker. Samen met JIJ BENT bekijken de vrijwilligers op welke manier zij het beste kunnen helpen. Vandaag vertellen John en Janne op welke manier zij het werk van Jeugdformaat via JIJ BENT ondersteunen. 

John (40) en Janne (40) zijn met hun bedrijf en stichting partner van JIJ BENT en helpen waar mogelijk. Ze zijn getrouwd en hebben twee dochters. Ze wonen in Den Haag en hebben een stichting: Ons huis. Ze vertellen over hun kennismaking met het werk van JIJ BENT: ‘Een vriend van ons organiseerde samen met JIJ BENT een watersportdag in Noordwijk voor kwetsbare gezinnen. Dat was een enorm succes en wij vonden dat een heel mooi initiatief – we zijn zelf graag met onze dochters op het strand en gunnen dat andere gezinnen ook. Het plan was om op meerdere locaties zo’n watersportdag te organiseren en wij wilden daar graag aan meewerken. Zo kwamen we in contact met JIJ BENT en Jeugdformaat. 

Heel dichtbij

We gingen in gesprek en ontdekten meer over het werk van JIJ BENT en Jeugdformaat. Hoe meer we hoorden, hoe meer we werden geraakt. Het greep ons aan dat heel dichtbij, in onze stad, zo veel kinderen kwetsbaar zijn en hulp nodig hebben. Terwijl onze eigen kinderen, in diezelfde stad, niets tekortkomen en zorgeloos opgroeien.

 

Hulpvragen

Afgelopen jaar wilden we weer een watersportdag organiseren. In eerste instantie leek dit door COVID niet door te kunnen gaan. Met het team van JIJ BENT bespraken we wat we dan wel konden doen. Zo ging het balletje rollen. Eerst waren het tien gevulde rugzakken voor nieuwe reismaatjes, toen toch een stranddag in Scheveningen, toen een donatie voor een nieuw gezinshuis, en toen wat meubels voor een gezin. Inmiddels zijn we met onze stichting partner en helpen we waar mogelijk.

Meedoen als bedrijf

Als bedrijf of stichting is het helemaal niet ingewikkeld om een goed doel te steunen, al denken bedrijven dat vaak wel. Ze weten niet waar ze moeten beginnen of denken dat het veel gedoe oplevert en veel tijd gaat kosten. Maar je hoeft niet meteen heel groot te denken. Vanuit JIJ BENT krijgen we steeds een duidelijke hulpvraag, en dan kijken wij wat we kunnen doen. Soms kunnen we via de stichting geld of goederen doneren, en soms vragen we iemand uit ons netwerk. Je kan altijd helpen, wat voor bedrijf je ook hebt.

 

Verschil maken

Wij vinden het zo waardevol om als stichting een steentje bij te dragen en wat een groot verschil dat maakt. Zoals bij een meisje aan wie we een laptop konden doneren. Ze zit in 5VWO, had geen laptop en kon door het thuisonderwijs haar huiswerk niet doen. Haar beide ouders zijn verslaafd. Wij belden met een bevriende relatie. Hij was geraakt door het verhaal en heeft diverse laptops beschikbaar gesteld. Nu kan dat meisje weer verder met haar opleiding, waar ze zo hard voor werkt, ondanks haar moeilijke thuissituatie. Dat is toch prachtig. 

Herinneringen geven

Bij de stranddag in Scheveningen zagen we het zelf: hoe die kinderen even alles vergaten en zo intens genoten. En de volgende dag op school hadden ze eindelijk ook iets leuks te vertellen in de klas. Dat vinden wij het allermooist: om behalve financiële steun en spullen ook mooie herinneringen te kunnen geven aan kinderen die het moeilijk hebben.

 

De stichting

De stichting hebben we jaren geleden opgezet om een weeshuis in Bolivia te ondersteunen. Dat project is nu afgerond, en nu steunen we vanuit de stichting JIJ BENT. Door de stichting kunnen ook anderen via ons doneren aan JIJ BENT, maar ook zonder stichting kan je als bedrijf eenvoudig een goed doel ondersteunen. 

Van grote waarde

Het samenwerken met JIJ BENT betekent veel voor de kwetsbare kinderen die we ondersteunen, maar ook voor onszelf. Welvaart is zo oneerlijk verdeeld. En succes is niet altijd maakbaar: als je in een kwetsbaar gezin opgroeit, begin je al met een valse start. Wij vinden het fijn om een kleine bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van deze kinderen. En wij zien het met eigen ogen: wat voor een bedrijf een klein gebaar is, kan voor een kind een groot verschil maken.’

Hulpverlener Amira van Jeugdformaat over de hulp van John en Janne:

‘Ik kwam voor het eerst bij een kwetsbaar gezin thuis. Ze hadden het erg moeilijk en hadden amper meubels in huis staan: de woonkamer was praktisch leeg. Ik vroeg JIJ BENT om te helpen. Zij belden John en Janne, die vanuit hun stichting een groot aantal meubels in een opslag hebben staan. Ik kon in hun opslag een bank, stoelen, een eettafel en zelfs een tv ophalen. Het gezin was zo verrast en dankbaar. En nog belangrijker: doordat we deze praktische hulp voor ze hebben kunnen regelen, staan ze nu ook veel positiever tegenover de hulp van Jeugdformaat bij andere zaken die spelen in dit gezin. Een enorm effect dus.’ 

Wil jij ook iets betekenen voor kwetsbare kinderen in de regio Den Haag?

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.